ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Επεξεργασία δημητριακών, οσπρίων και καφέ (αλευρόμυλος, ορυζόμυλος κ.ά.) Ελαιοτριβείο – ελαιουργείο - πυρηνελαιουργείο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ερείπιο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διατηρητέο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Μουτάφη Ντίνα

ΠΕΡΙΟΧΗ

Ξηροπόταμος

ΠΟΛΗ

Σαμοθράκη

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

40.4425200, 25.5214990

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αποτελεί σπάνιο αρχιτεκτονικό δείγμα της πρωτοβιομηχανικής εποχής της Σαμοθράκης. Έφτανε τα 800-1000 κιλά λάδι σε δύο οκτάωρες βάρδιες. Αρχικά ήταν υδροκίνητο. Το 1912 ο Γ. Τερζής κλείνει συμφωνία με το μηχανοποιείο & ναυπηγείο Βασιλειάδη στον Πειραιά για την “εγκατάστασιν υδροκίνητου ελαιουργείου και αλευρόμυλου”. (3)

Το 1925 γίνονται κάποιες βελτιώσεις και μπαίνει και δεύτερο υδραυλικό πιεστήριο ΒΙΟ. (2)
Το 1971 ο μύλος γίνεται ηλεκτροκίνητος που όμως σύμφωνα με μαρτυρία του Πλάτωνα Τερζή: “με το νερό δουλεύαμε καλύτερα απ’ ότι σήμερα με την ηλεκτροκίνηση”. (3)

Είχε δύο πετρελαιομηχανές , η πρώτη ήταν : Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth AG (Wien -Αυστρία) και η δεύτερη Bergsunds Mekaniska Verkstad AB - Stockholm- Sweden.Να σημειωθεί ότι, της ροδάνας και της τουρμπίνας, προηγήθηκε η κίνηση με ζώα. Το 1980 σταμάτησε τη λειτουργία του. (2)

Στο μικρό δωμάτιο αριστερά του κτηρίου λειτουργούσε καφενείο και λίγα μέτρα παρακάτω ήταν το σπίτι που έμεναν οι εργάτες. (5)

Γραπτή μαρτυρία του Δ. Μάτσα θέλει τον Πλ. Τερζή να πρότεινε στο Υπουργείο Πολιτισμού την εξαγορά του κτηρίου και του εξοπλισμού (1986;), έναντι 3.000.000 δραχμών! (4)

Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 2002, απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 149/Δ/2002. (1)

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μουτάφη Ντίνα, ΜΥΛΟΣ ΤΕΡΖΗ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2021_11_2077).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης