ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και εγκαταστάσεις (ενσύρματα, ασύρματα, δορυφορικά)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1954-1970

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ερείπιο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μη Διατηρητέο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Ιωάννης Δεληγιάννης, Βαγγέλης Χαρίτος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Χίου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Όρος

ΠΟΛΗ

Πυτιός

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.5143255, 26.0454982

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 1949 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε). Μέχρι τότε, δεν υπήρχε υπεραστικό τηλεφωνικό δίκτυο στα νησιά, ενώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα παρουσιάζε συχνά βλάβες λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού ήταν ενσύρματο. Τότε, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η τεχνική των Ερτζιανών δικτύων μικροκυμάτων με παλμοχρονική διαμόρφωση (P.T.M), στη ζώνη συχνότητας 1700-2100 MC/S. Επειδή όμως τα μικροκύματα διαδίδονται ευθύγραμμα, ήταν απαραίτητη η οπτική επαφή των σταθμών και γι' αυτό χωροθετήθηκαν σε μεγάλο υψόμετρο. Τα κτίρια κατασκευάστηκαν το διάστημα 1951-1953 και από το 1953 μέχρι το τέλος του 1954 πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των μηχανημάτων, οι ρυθμήσεις και η δοκιμαστική λειτουργία τους, από συνεργεία της νεοσύστατης υποδιεύθυνσης ασυρμάτου, με την καθοδήγηση της αναδόχου εταιρείας. Από το τέλος του 1954 περιήλθαν στην κυριότητα και ευθύνη λειτουργίας, της υποδιεύθυνσης ασυρμάτου 

Για την κατασκευή του κτιρίου του σταθμού ασυρμάρτου του ΟΤΕ παραχωρήθηκε το 1952 από την (τότε) κοινότητα Πιτυούς δωρεάν έκταση, 1000 τ.μ. Η έγκριση της απόφασης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η ανέγερση του κτιρίου έγινε με τη μεταφορά των υλικών, μηχανημάτων κλπ με μουλάρια, όπως και των απαραίτητων καυσίμων, μέσω μονοπατιού. Ο σταθμός χρησίμευε ως αναμεταδότης, για την επικοινωνία μεταξύ του Σταθμού Προβατά Χίου και του σταθμού Ολύμπου Λέσβου. Επειδή δεν υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ του σταθμού Προβατά Χίου με τη Λέσβο, ιδρύθηκε ο σταθμός Όρους, που είχε οπτική επαφή τόσο με το σταθμό Προβατά, όσο και με το σταθμό Ολύμπου Λέσβου. Από το 1957 άρχισαν να τίθενται σε λειτουργία τα ερτζιανά δίκτυα F.M Στη Χίο ξεκίνησε να λειτουργεί ο σταθμός Γρου στις αρχές του 1970, μέσω του οποίου γινόταν η επικοινωνία με τη Λέσβο κι έτσι ο σταθμός του Όρους έκλεισε. Σήμερα είναι εγκαταλειμμένος, ενώ τον χώρο "χρησιμοποιούν" τα αιγοπρόβατα του Πιτυούς, αφού έχουν αφήσει μεγάλες ποσότητες κοπριάς, ενώ οι κεραίες που έχουν από χρόνια αποσπατεί από τον δικτυωτό οβελό που τις έφερε, χρησιμοποιούνται ως ποτίστρες. Το κτίριο του σταθμού αποτελούταν από τους εξής χώρους: τη ραδιοαίθουσα για τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, το μηχανοστάσιο για τις μηχανές παραγωγής ρεύματος, μια αποθήκη για τα καύσιμα, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, τουαλέτα. 

ΠΗΓΕΣ

Αρχείο κτιριακών μελετών ΟΤΕ

Κουρούνης Νικόλαος, Γεγονότα και αναμνήσεις μιας ζωής Χίος 2020. 

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Κ. Ιωάννη Δεληγιάννη

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ιωάννης Δεληγιάννης, Βαγγέλης Χαρίτος, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ) Ο.Τ.Ε ΟΡΟΥΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2021_11_2079).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης