TYPE

Συγκρότημα

SECTORS OF ACTIVITY

Tannery

CONDITION OF MONUMENT

Ερείπιο

CONDITIONE OF EQUIPMENT

Σώζεται Μερικώς

CONTRIBUTOR

Βαγγέλης Χαρίτος

CONTRIBUTION

Δώρα Χατζή Ροδοπούλου

REGIONAL UNIT

AREA

Ταμπάκικα

CITY

Χίος

COORDINATES

38.3784032, 26.1363029

INFORMATION PROVIDER

ΒιΔΑ/VIdA

RIGHTS OF USE

Creative Commons

INFO

Το αρχικό λιθόκτιστο κτίριο του συγκροτήματος του βυρσοδεψείου Καραμαούνα, βρίσκεται επί του χειμάρρου Κανδήλου. Είναι διώροφο συμμετρικό και με αναλογία πλάτους-μήκους 1:2,5. Τα ανοίγματα είναι πολλά και ορθογωνικά και με αυτά του ορόφου να προστατεύονται με μεταλλικά κιγκλιδώματα. Οι όψεις του σήμερα είναι επιχρισμένες εκτός του ισογείου της κύριας ανατολικής, όπου παραμένουν εμφανείς οι λαξευτοί λίθοι από τη Μικρασιατική Ερυθραία. Στον λοροφο, κατασκευάστηκε ξύλινος εξώστης που υποστηρίζεται από μεταλλικά κηρίσια και εδράζονται σε πεσσούς από κυβισμένη θυμιανούσικη πέτρα. Εσωτερικά ο χώρος διαμορφώνεται με τοξοστοιχίες και πεσσούς, όλα κατασκευασμένα από θυμιανούσικη πέτρα. Στον όροφο ο χώρος είναι ενιαίος και ελεύθερος. Το κτιριακό συγκρότημα σταδιακά επεκτάθηκε με νέα κτίρια, από τα οποία τα παλαιότερα λιθόκτιστα και τα νεώτερα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στα βοηθητικά κτίρια ανήκει και ο ναός της Αγίας Ειρήνης. 
Πηγή : Βυρσοδεψείο - Καραμαούνας

Tο συγκκρότημα του πρώην βυρσοδεψείου Δ.Γ. Καραμαούνας και Υιοί Ο.Ε. καταλάμβε την έκταση 3 σχεδόν όμορων οικοπέδων, τα οποία εκτείνονται από την οδό Καλουτά (ανατολικά) έως την οδό Ράμνης (δυτικά). Το ιστορικό βυρσοδεψείο Καραμαούνα που κατασκευάστηκε επί της Τουρκοκρατίας, βρίσκεται σε οικόπεδο, ακανόνιστου σχήματος και έκτασης 5.467,28τ.μ., το οποίο συνορεύει βόρεια με τον χείμαρρο Κάνδηλα και νότια με ιδιοκτησία Μαρίας Καραμαούνα & Ζωρζή Καραμαούνα. Σε όλο το μήκος του ανατολικού ορίου συνορεύει με μικρή ατραπό και δυτικά με ιδιοκτησίες Πέτρου Παπαγεωργίου, Σιακαντάρη Μαρίας και με το τρίτο οικόπεδο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το βυρσοδεψείο έχει έκταση 1.705,65τμ και αποτελείται από κτίρια ως επί το πλείστον ισόγεια ενώ υπάρχουν και δύο διώροφα κτίσματα και μια μικρή εκκλησία (Νεαμονίτης, 2017). Το 1949 είχε εργατικό δυναμικό εκατόν πενήντα εργάτες. Τα δέρματα που κατεργάζονταν προέρχονταν από την Αργεντινή, την Αβυσηνία και τη Λομβαρδία αλλά και από διάφορους χασάπηδες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το συγκρότημα επλήγη δύο φορές από πυρκαγιά, χωρίς ωστόσο να καταγράψει σημαντικές φθορές. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή, η καμπή του εργοστασίου ξεκίνησε το 1960. Περί το 1980, η μονάδα είχε μόλις σαράντα εργάτες (Μονιούδης, 2008). Η λειτουργία του διεκόπη οριστικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (Ζαφειράκης, 2008). Μετά την οριστική διακοπή της βιομηχανικής του λειτουργίας, το βυρσοδεψείο Καραμαούνα αποκτήθηκε από την οικογένεια Καλαμωτούση, η οποία το δώρισε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με σκοπό να στεγάσει στο χώρο τις λειτουργίες του. Οι γεωτεχνικές μελέτες που εκπονήθηκαν τη δεκαετία του 2000 για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποκάλυψαν τα εδαφολογικά προβλήματα της περιοχής, τα οποία λειτουργούν έως σήμερα ως ανασταλτικός παράγοντας για την επανάχρηση του συγκροτήματος δεδομένης της σημαντικής αύξησης του κόστους αποκατάστασης που επιφέρουν (χ.σ. 2014). Η αρχιτεκτονική του βυρσοδεψείου Καραμαούνα Το αρχικό λιθόκτιστο κτίριο του συγκροτήματος του βυρσοδεψείου Καραμαούνα, βρίσκεται επί του χειμάρρου Κάνδηλου. Πρόκειται για διώροφο συμμετρικό κτίσμα με αναλογία πλάτους-μήκους 1:2,5. Οι όψεις του χαρακτηρίζονται από πολλά ανοίγματα ορθογωνικού σχήματος. Στον όροφο τα ανοίγματα προστατεύονται από μεταλλικά κιγκλιδώματα. Οι όψεις του κτίσματος σήμερα είναι επιχρισμένες εκτός του ισογείου της κύριας ανατολικής, όπου παραμένουν εμφανείς οι λαξευτοί λίθοι από τη Μικρασιατική Ερυθραία. Εσωτερικά ο χώρος διαμορφώνεται με τοξοστοιχίες και πεσσούς, στοιχεία κατασκευασμένα από θυμιανούσικη πέτρα. Στον όροφο ο χώρος είναι ενιαίος και ελεύθερος. Το κτιριακό συγκρότημα σταδιακά επεκτάθηκε με νέα κτίρια, από τα οποία τα παλαιότερα είναι λιθόκτιστα και τα νεώτερα από οπλισμένο σκυρόδεμα. (INE/ΕΙΕ, 2006β). Το συγκρότημα βρίσκεται σε μέτρια έως και κακή κατάσταση.
Αναφορές INE/ΕΙΕ, 2006β, Βυρσοδεψείο - Καραμαούνας, Βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, (τελευταία ανάκτηση 28/2/23)
Μονιούδης, Μ. 2008. Περιοδικό Πελινναίο τεύχος 50 καλοκαίρι 2008 "Αφιέρωμα Ταμπάκικα"
Μαρτυρία Γ. Ζαφειράκη (Γενικού Διευθυντή Βυρσοδεψείου Καραμαούνα) σελ. 28-30.
Νεαμονίτητς, Ν. 2017. Δημιουργία Πάρκου Αναψυχής και Χώρου Στάθμευσης στην Περιοχή των Ταμπάκικων της Χίου: Σχεδιαστικές προτάσεις, Κοστολόγηση και Χρονοπρογραμματισμός Έργου, Διπλωματική Εργασία ΠΜΣ-Ο.ΔΙ.Μ. Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Περιοδικό Πελινναίο τεύχος 50 καλοκαίρι 2008 "Αφιέρωμα Ταμπάκικα" Μαρτυρία Γ. Ζαφειράκη (Εργοστασιάρχη-Βυρσοδέψη) σελ. 33-38
Χατζή Ροδοπούλου, Θ. 2023, Η βιομηχανική κληρονομιά της Χίου: Καταγραφή, τεκμηρίωση και επιμόρφωση μέσω της χρήσης τρισδιάστατης εκτύπωσης και άλλων νέων τεχνολογιών, Μεταδιδακτορική έρευνα, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. χ.σ. 2014.
«Τι ήταν τα ταμπάκικα», Απλωταριά.,1/4/2014, (τελευταία ανάκτηση 23/2/23)

Πηγή : Μεταδιδακτορική έρευνα κας Δώρα Χατζή Ροδοπούλου

VIDEO

PHOTOS

REPORT

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γ. ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑ ΚΑΙ ΥΙΩΝ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2021_11_2029).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης