ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ελαιοτριβείο – ελαιουργείο - πυρηνελαιουργείο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Πολιτιστική Χρήση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Μαριλένα Βακαλοπούλου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Λέσβου

ΠΟΛΗ

Παππάδος

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.0408125, 26.4575625

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ελαιοτριβείο Βρανά-Νικολάου[1] οικοδομήθηκε το 1887 για να στεγάσει την πρώτη ατμοκίνητη μονάδα παραγωγής λαδιού της περιοχής. Το συγκρότημα βρισκόταν στο ανατολικό άκρο του οικισμού. Το ελαιοτριβείο πέρασε δυο τεχνολογικές φάσεις: ξεκίνησε να λειτουργεί ως ατμοκίνητο και στη συνέχεια εξοπλίστηκε με μηχανή καύσεως diesel. Στην οικογένεια Βρανά ανήκε επίσης το αρχοντικό που στεγάζει σήμερα τον Δήμο Γέρας. Η ίδρυση ατμοκίνητου ελαιοτριβείου, ενός από τα πρώτα στη Λέσβο, στάθηκε καθοριστικής σημασίας για τον ίδιο, την οικογένειά του και το χωριό του. Το ελαιοτριβείο, κλειστό και παραδομένο στη φθορά του χρόνου από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, αγοράστηκε το 1999 από πέντε μέλη της Εταιρείας τα οποία, έξι χρόνια αργότερα, το δώρισαν στο «Αρχιπέλαγος» με σκοπό να διασωθεί το ιστορικό αυτό βιομηχανικό συγκρότημα και να μετατραπεί σε χώρο Μουσείου, Μελέτης και Έρευνας της βιομηχανικής ιστορίας αλλά και πρότυπο τυποποιητήριο βιολογικού ελαιολάδου.

Σήμερα αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα επανάχρησης βιομηχανικοί κτίσματος με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για τους λάτρες της βιομηχανικής αρχαιολογίας. Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει ξεχωριστό το Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά είναι η συμβολική σύνδεσή του με τον Οδυσσέα Ελύτη, καθώς ο Βρανάς ήταν ο παππούς του Ελύτη από την πλευρά της μητέρας του, Μαρίας.

Πηγές: http://pandektis.ekt.gr/ https://www.lesvosnews.net/

[1] ο Βρανάς, γιος του Νικολάου Χατζημιχαλάκη, κράτησε για επώνυμο το πατρώνυμό του, έτσι, έμεινε γνωστός ως Βρανάς Νικολάου

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαριλένα Βακαλοπούλου, ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΒΡΑΝΑ-ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2020_03_590).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης