ΤΥΠΟΣ

Συγκρότημα

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Κατασκευή όπλων και πυρομαχικών (βληματοποιία και καλυκοποιία)

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ανενεργό

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Γιώργος Παυλόπουλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Δυτικής Αττικής

ΠΟΛΗ

Ελευσίνα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.0486667, 23.5230556

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εταιρεία προήλθε από τη συγχώνευση, το 1908, της Εταιρείας Ελληνικού Πυριτιδοποιείου, Χημικών και Βιομηχανικών προϊόντων, στο Αιγάλεω και της εταιρείας Αδελφών Μαλτσινιώτη, στο Ψυχικό. Το 1934 μετά από παρέμβαση του διοικητού της Εθνικής Τραπέζης, αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης ο Πρόδρομος Μποδοσάκης, στον οποίο μεταβιβάζεται και η κυριότητα των μετοχών της εταιρίας .Ο ίδιος αγοράζει τα επόμενα χρόνια μεγάλη έκταση στην περιοχή της Βλύχας, στα ανατολικά του κόλπου της Ελευσίνας και σταδιακά μεταφέρονται εκεί οι εργασίες του εργοστασίου. Η εταιρία μετατρέπεται σε βιομηχανία κατασκευής οβίδων και φυσιγγίων, γνωστή στην Ελευσίνα ως Οβιδουργείο. Την περίοδο της Κατοχής το εργοστάσιο καταστρέφεται. Μεταπολεμικά, η λειτουργία της ΠΥΡ-ΚΑΛ ξανάρχισε το 1951 με την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο η πορεία της επιχείρησης δεν ήταν ικανοποιητική: η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, δεν είχε πλέον τη δυνατότητα ελεύθερων επιλογών όσον αφορά στην αγορά και πώληση πολεμικού υλικού. Εξ άλλου, ο κρατικός παρεμβατισμός ήταν έντονος, γιατί το κράτος ανέκαθεν επιθυμούσε να ελέγχει την πολεμική βιομηχανία της χώρας. Το 1982 η ΠΥΡΚΑΛ τελικά κρατικοποιήθηκε. Συμμετείχε στην παραγωγή των Stinger και άλλων πυραύλων. Προχώρησε στο σχεδιασμό δικής της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στη δεκαετία του ’90, και σε μία Ελληνικής σχεδίασης σύγχρονη ανεμογεννήτρια το 2002. Το 2004 συγχωνεύτηκε με την Ε.Β.Ο. στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της αμυντικής βιομηχανίας, δημιουργώντας έτσι την "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα". Το 2017 εξαγοράσθηκε από τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ., τα οποία σχεδιάζουν την κατεδάφιση των ιστορικών βιομηχανικών κτισμάτων και των παρακείμενων καταφυγίων χωρίς –μέχρι σήμερα- να έχει παρέμβει το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να διασωθεί αυτό το Ιστορικό βιομηχανοστάσιο.

ΠΗΓΕΣ

  1. https://www.facebook.com/groups/411494725690017/
  2. https://archive.ert.gr/67553/
  3. Στοιχεία κειμένου από την έκθεση ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Γιώργος Παυλόπουλος, Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟΥ & ΚΑΛΥΚΟΠΟΙΕΙΟΥ ΠΥΡΚΑΛ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2016_04_1107).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης