ΤΥΠΟΣ

Κτήριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παραγωγή χαρτοπολτού, κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Ηρακλής Φασουράκης

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Μιχάλης Λιάπικος, Κυριάκος Γκλεζάκος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Λάρισας

ΠΕΡΙΟΧΗ

Ομορφοχώρι

ΠΟΛΗ

Λάρισα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.6867920, 22.4689440

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 1949 ιδρύεται η «ΕΛΒΕΚ Α.Ε.» (Ελληνική Βιομηχανική Εταιρεία Κυτταρίνης) με σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου αχυροπολτού στη Λάρισα (εκμετάλλευση των σιτοβολώνων του κάμπου). Το 1965 ιδρύεται και λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού από τον πολτό αχύρου. Το 1983 κηρύσσει πτώχευση και τελικά το 1991 διακόπτει τη λειτουργία της.
Πηγή: Η Ιστορία του Χαρτιού και της Χαρτοποιητικής τέχνης.Σύντομο Χρονολόγιο.

Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Ροδόπουλο και τον Υπουργό Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα, προσέρχεται στο χώρο όπου πρόκειται να αναγερθεί το εργοστάσιο αχυροκυτταρίνης της «Θεσσαλικής Βιομηχανίας Πολτού και Χάρτου» στη Λάρισα και τυγχάνει ενθουσιώδους υποδοχής από το συγκεντρωμένο πλήθος. Μετά τον αγιασμό, ο Κ. Καραμανλή τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου. Στη συνέχεια, ο Κ. Καραμανλής περιεργάζεται τη μακέτα του υπό ανέγερση εργοστασίου και αποχωρεί επευφημούμενος από το πλήθος. ΣΤΟ 2:40 ΛΕΠΤΟ
Πηγή: Εθνικο Οπτικοακουστικό Αρχείο, Τεκμηρίωση του Τεκμηρίου  D3225 

BINTEO

ΧΑΡΤΟΜΑΖΑ Μιχάλης Πανέτσος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ηρακλής Φασουράκης, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΛΤΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ Α.Ε., στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2016_06_158).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης