ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Καπνεργοστάσιο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Πολιτιστική Χρήση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Μαρία Δανιήλ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κεντρικού Τομέα Αθηνών

ΠΕΡΙΟΧΗ

Κολοκυνθού

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.9980745, 23.7105399

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, οικοδομήθηκε την περίοδο 1928-1930 από το Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό να στεγάσει  επιχειρήσεις επεξεργασίας - συσκευασίας καπνού και αποθήκες καπνεμπόρων, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσει τον έλεγχο της φορολογίας καπνού. Για την πραγματοποίησή του, αγοράστηκε στη συνοικία της Κολοκυνθούς το 1927 οικόπεδο, συνολικού εμβαδού 9.085 τ.μ.,  και ανατέθηκε η εκπόνηση των σχεδίων του στους πολιτικούς μηχανικούς Παύλο Αθανασάκη και Αντώνη Λιγδόπουλο, ενώ η εργολαβία της κατασκευής του στον πολιτικό μηχανικό Ν. Γαβαλά. Το κτίσμα αποτελείται από 4 πτέρυγες που κατασκευάστηκαν η κάθε μια ξεχωριστά με ενδιάμεσους αρμούς, είναι διώροφο με ημιυπόγειο και στεγάζεται με δώμα. Αναπτύσσεται σε τετράγωνη κάτοψη, διαστάσεων 84,20Χ87,15μ περιμετρικά γύρω από ένα αίθριο εμβαδού 1100μ2 που καλύπτεται από ένα γυάλινο στέγαστρο με μεταλλικό σκελετό κατασκευασμένο από την Ελληνική Εταιρία Β.Ι.Ο. Μορφολογικά διαμορφώθηκε κάτω από το πνεύμα του μοντερνισμού που εκφράστηκε μέσα από μια «πουριστική» φυσιογνωμία και λιτό διάκοσμο, και κατασκευαστικά, ακολούθησε το πνεύμα της εποχής με τη χρησιμοποίηση σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα γεγονός που επέτρεψε την υπεροχή των ανοιγμάτων σε βάρος της τοιχοποιίας. Στο χώρο του Καπνεργοστασίου Αθηνών συστεγάστηκαν με την έναρξη της λειτουργίας του το 1930, περί τις 25 συνολικά μικρές καπνοβιομηχανίες, οι τελευταίες από τις οποίες αποχώρησαν στις αρχές του δεκαετίας του 1990. Σχετικά γρήγορα όμως, μειώθηκε η ζήτηση των χώρων του κτηρίου, γεγονός που οδήγησε στην υπολειτουργία του και στην εισαγωγή νέων χρήσεων. Σχεδόν το ¼ του κτηρίου, παραχωρήθηκε από το 1938 και μέχρι το 1963 στη Στρατιωτική Υπηρεσία Αθηνών, και αμέσως μετά σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, άσχετες με την καπνική χρήση. Σταδιακή ανακαίνισή του κτηρίου πραγματοποιήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων το 2000. Σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του στεγάζει τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ διατηρεί αναξιοποίητα ακόμη και σήμερα αρχεία και τμήμα από το βιομηχανικό του εξοπλισμό, κατάλοιπα μιας έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας.

ΠΗΓΕΣ

  1. Δανιήλ Μ., Τo Καπνεργοστάσιο Αθηνών. Τ’ αποκαΐδια μιας καπνικής βιομηχανίας
  2. Ερευνητικό πρόγραμμα «Δυνατότητες αποκατάστασης και ένταξης νέας χρήσης στο επί της οδού Λένορμαν 218, κτήριο Παλαιού Καπνεργοστασίου Αθηνών», 2008-2009, σχολές Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, σε ανάθεση της Βουλής των Ελλήνων
  3. Σιδέρης Ν., Η Ελληνική βιομηχανία : βιομηχανική παραγωγή και αξία αυτής κατά τα έτη 1953 και 1954, Αθήναι, 1955
  4. Χαριτάτος Μ., Γιακουμάκης Π., Η ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου, Αθήνα, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, 1997
  5. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΛΕΝΟΡΜΑΝ «ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ»! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαρία Δανιήλ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2017_11_923).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης