Η έναρξη της αποκατάστασης των πολεμικών καταστροφών έγινε τον Οκτώβριο του 1947 με κατασκευάστρια την εταιρεία «Steers-Grove» στα πλαίσια της Αμερικανικής Βοήθειας. Το έργο αφορούσε ανακατασκευή 2.012 τρχ.μ. κρηπιδωμάτων, τις κτιστές δεξαμενές, το σιλό, τις αποθήκες της Ηετιώνειας και τον κατεστραμμένο εξοπλισμό. Παραδόθηκε το 1949 και ο εξοπλισμός το 1950. Ήταν τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου που περιλάμβανε τις επισκευές των βομβαρδισμένων λιμανιών Πειραιά, Βόλου, Θεσσαλονίκης και της διώρυγας Κορίνθου.
Η διαχείριση ανήκε στο «Ελληνικό Τμήμα του Σώματος Μηχανικών της Αμερικανικής Αποστολής για Βοήθεια στην Ελλάδα» και το ελληνικό Υπουργείο Δημοσίων Έργων με σύμβουλο τον ΟΛΠ. Μικρότερα έργα επισκευών των βομβαρδισμένων ή ανατιναγμένων τμημάτων του λιμανιού πραγματοποιούνταν και μετά το 1950. Με τα μεταπολεμικά έργα το λιμάνι του Πειραιά επανήλθε στη μορφή του 1939, αυτή που είχε αποκτήσει με το Προγραμματικό Σχέδιο του 1923.
Η λιμενολεκάνη, είναι η ίδια με τη σημερινή, έκτασης 130 εκταρίων, με βάθη 4-15 μέτρα. Είχε κρηπιδώματα 6.850 μ., με τρεις φάρους, δύο λιμενοβραχίονες, του Θεμιστοκλέους “δεξιά τω εισπλέοντι” μήκους 480 μ. και του Κράκαρη, με ταινιόδρομο 280 μ., δύο ναυπηγοεπισκευαστικές δεξαμενές, πέντε πολυώροφες αποθήκες, σιλό σιτηρών με ταινιόδρομο, γερανογέφυρα φόρτωσης κάρβουνου.
Πηγή: Κωνσταντίνος Ζουμπουλίδης (επιμέλεια), Ο λιμήν του Πειραιώς κατά το 1955, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Υπηρεσία Γενικής Επιθεωρήσεως, Τμήμα Στατιστικής, Πειραιεύς 1955, σελ. 10-11.
Πηγή : https://perialos.blogspot.gr/2013/07/blog-post_5.html
Λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. έδωσε παράταση των προθεσμιών του έργου «Αναπαλαίωση – Αξιοποίηση Υπερκατασκευής Μώλου Κράκαρη στη Δραπετσώνα, με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση έναντι παραχώρησης εκμετάλλευσης», μέχρι 27/09/2011, ενώ ταυτόχρονα με τη νέα προκήρυξη δίδεται στον ανάδοχο τριετής περίοδος χάριτος για την έναρξη καταβολής του μηνιαίου μισθώματος. Η υπερκατασκευή αυτή αποτελεί τμήμα της βιομηχανικής εγκατάστασης του παλαιού Εργοστασίου Λιπασμάτων (ταινιόδρομος) και η απόφαση του Ο.Λ.Π. επιδιώκει να διασωθεί ως Μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης του Πειραιά. Με δεδομένο ότι σήμερα οι παρακείμενες περιοχές Βασιλειάδη και λιμενοβιομηχανική περιοχή Δραπετσώνας αναβαθμίζονται, η ανακατασκευή και αξιοποίηση του χώρου γίνεται ελκυστική. Στον ανακατασκευασμένο χώρο πρόκειται να ενταχθούν δράσεις πολιτιστικές, εστίασης και αναψυχής. Σήμερα πάντως είναι χώρος περιπάτου και ψαρέματος με καθετή ή καλάμι.
Πηγή : Αδιαφορία για την αναπαλαίωση του Μώλου Κράκαρη, 27-04-2011
«Παράταση ζωής» παίρνει ο ιστορικός ταινιόδρομος, που βρίσκεται στο Μόλο Κράκαρη και έχει χαρακτηριστεί «ως Μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης του Πειραιά». Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, που προκάλεσε η αιφνιδιαστική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ για κατεδάφιση του ταινιόδρομου, το θέμα αναβλήθηκε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει. Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγο καιρό επί προεδρίας Γιώργου Ανωμερίτη ο ταινιόδρομος είχε χαρακτηριστεί ως «μνημείο», εντάχθηκε στο συνολικό πρόγραμμα ανάπλασης της Πολιτιστικής Ακτής και είχε προκηρυχτεί διαγωνισμός για την αξιοποίησή του. Αιφνιδιαστικά, όμως, οι υπηρεσίες του ΟΛΠ κάνουν στροφή 180 μοιρών και εμφανίζονται να εισηγούνται τη κατεδάφισή του. Γι’ αυτό, πολλοί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί επιθυμία της Cosco, που μέσα στο επόμενο διάστημα θα παραλάβει τον Οργανισμό. Ωστόσο, από το βράδυ της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μέσω των προσωπικών σελίδων τους στο facebook έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Μην διανοηθείτε να αποφασίσετε κατεδάφιση του ταινιόδρομου». Σύμφωνα με το σχέδιο του «κρατικού» ο ΟΛΠ ο παλιός ταινιόδρομος φόρτωσης των λιπασμάτων στα πλοία, άρρηκτα συνδεδεμένος με το πρώτο λιμάνι της χώρας, θ’ αναπαλαιωθεί και θ’ ανακατασκευαστεί, προκειμένου να στεγάσει εκθεσιακό κέντρο, εστιατόριο, χωρητικότητας, περίπου 250 ατόμων και αναψυκτήριο.
Πηγή :«Παράταση ζωής» για τον ιστορικό ταινιόδρομο, 09-05-2016
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/ 451141/44565/4516 Χαρακτηρισμός ως μνημείων του λιμενοβραχίονα Κράκαρη και του Ταινιόδρομου του εργοστασίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων (ΑΕΕΧΠ - Λιπάσματα Δραπετσώνας) που βρίσκεται στο φανάρι εισόδου του προλιμένα Πειραιά/Πύλη Ε1 («Μώλος Κράκαρη»), στο Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας, φερόμενης ιδιοκτησίας ΟΛΠ ΑΕ. Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2017, Η Υπουργός, ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
Πηγή : ΦΕΚ 284/11-12-2017
Στις 19/7/2019 ο ισχυρός σεισμός στην Αθήνα προκάλεσε την κατάρρευση του ιστορικού ταινιόδρομου. Η εγκατάσταση έχει υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή.
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ηρακλής Φασουράκης, ΤΑΙΝΙΟΔΡΟΜΟΣ ΚΡΑΚΑΡΗ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2018_01_706).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις