«Το οινοπνευματοποιείο Δουζένη κατασκευάστηκε κατά τον Μεσοπόλεμο στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου.
Στο Πανελλήνιον Λεύκωμα της Εθνικής Εκατονταετηρίδος αναφέρεται η λειτουργία οινοπνευματοποιείου στο Χαλάνδρι με συναφές όνομα ιδιοκτήτη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι βρισκόταν στην ίδια θέση. Το υπάρχον ακίνητο κατασκευάστηκε σε μία πρώην αγροτική έκταση, με βάση δύο συμβόλαια του 1931 και 1935. Το 1939 καταγράφεται ως "Ανώνυμος Εταιρεία Οινοπνευματοποιίας και Οινοποιίας Δουζένη" στο Χαλάνδρι Αττικής.
Λόγω χρεών το εργοστάσιο έκλεισε και περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από την οποία το αγόρασαν το 1958 οι Α.,Ο., και Α. Τσιμάρα.» Για λίγα χρόνια, στα χέρια της οικογένειας Τσιμάρα, το εργοστάσιο παράγει την παρκετίνη «Υμηττός». Έπειτα χρησιμοποιείται σαν αποθήκη και τέλος εγκαταλείπεται στην τύχη του για σαράντα χρόνια περίπου.
Πηγή: Μελέτη με τίτλο «Διατηρητέο συγκρότημα οινοπνευματοποιείου Δουζένη στο Χαλάνδρι. Πρόταση επανάχρησης – Πολυλειτουργικό πολιτιστικό κέντρο – Βασικά πολεοδομικά, τεχνικά και οικονομικά στοιχεία» εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Ιανουαρίου 2015, μετά από αίτημα του Δήμου Χαλανδρίου. Στην ομάδα μελέτης συμμετείχαν οι: Φερενίκη Βαταβάλη Δρ Αρχιτέκτων‐Πολεοδόμος, Χριστιάννα Βελουδάκη MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΥΔ ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ (επιστημονικός υπεύθυνος), Πολίνα Πρέντου MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΥΔ ΕΜΠ, Δώρα Χατζή‐Ροδοπούλου MScΑρχιτέκτων Μηχανικός ΥΔ TUDelft‐ΕΜΠ. (Ιανουάριος 2015) "Διατηρητέο συγκρότημα οινοπνευματοποιείου Δουζένη στο Χαλάνδρι", Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, ΕΜΠ, 2014 – 2015
Τελευταία ενημέρωση για το κτήμα Δουζένη έχουμε από τις 31/3/2017 όπου με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου ανακοινώθηκε απαλλοτρίωση του κτήματος Δουζένη στο Κάτω Χαλάνδρι, το οποίο έχει συνολική έκταση 3 στρεμμάτων στην οποία βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας το οποίο έχει χαρακτηριστεί δατηρητέο (ΦΕΚ 498) ως πρότυπο βιομηχανικό κτίριο της μεταπολεμικής περιόδου.
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Γιώργος Μαυράκης, ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΔΟΥΖΕΝΗ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2018_10_203).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις