Το 1915 η οικογένεια Παπαντωνίου ιδρύει στο Ναύπλιο την ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Κονσερβών «Κύκνος». Το εργοστάσιο της είναι από τα πρώτα κονσερβοποιεία φρούτων και λαχανικών. Βασικό προϊόν της Κύκνος είναι ο τοματοπολτός. Ακολουθούν οι κονσέρβες λαχανικών, οι κομπόστες και οι μαρμελάδες. Η Κύκνος καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία. Το 1930 λειτουργεί νέο εργοστάσιο στην Αργολίδα, όπου εκεί εγκαθιστά για πρώτη φορά ταχυσυμπυκνωτές χυμού ντομάτας. Τη δεκαετία του 1950 επεκτείνεται, το ’60 η εταιρεία αγοράζει το κονσερβοποιείο της εταιρείας Αργολική και ιδρύει νέο εργοστάσιο στην Ηλεία. Τη δεκαετία του 1970 στρέφεται στις εξαγωγές με σημαντική επιτυχία. Η εταιρεία συσσωρεύει καινοτομίες καθώς το 1965 εγκαινιάζει την παραγωγή σάλτσας κέτσαπ, το ’99 εισάγει πρώτη στην Ελλάδα τη χάρτινη συσκευασία σε προϊόντα ντομάτας και τέλος το 2005 εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την ντομάτα που μεταποιεί, μεταφέροντας τη δραστηριότητα της στο εργοστάσιο της Ηλείας, τόπο παραγωγής της ντομάτας. Τη διετία 2006-07, το εργοστάσιο στην Ηλεία επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά.
πηγή:κείμενο έκθεσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» στην Τεχνόπολη
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Δήμητρα Κυπραίου, ΑΡΓΟΛΙΚΗ - ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε. ΜΠΟΛΑΤΙΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2018_10_381).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις