ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Καπνεργοστάσιο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Μαρία Δανιήλ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κεντρικού Τομέα Αθηνών

ΠΕΡΙΟΧΗ

Πλ.Βάθης

ΠΟΛΗ

Αθήνα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.9881010, 23.7274870

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Α΄ Δημόσιο Καπνεργοστάσιο ή Καπνοκοπτήριο της Αθήνας, συστήθηκε σε εφαρμογή του Ν. ΑΡΚΣΤ΄ της 27-4-1883 «περί επιβολής δικαιώματος επί του καταναλισκομένου καπνού» (ΦΕΚ 188/Α/10-5-1883), ως Καπνεργοστάσιο Α΄ τάξης, σύμφωνα με το Δ/γμα της 14ης Νοεμβρίου του 1883 (ΦΕΚ 421/Α/10-10-1883). Το αρχικό κτήριο κατασκευάστηκε το 1887, σε οικόπεδο του Δημοσίου, στο τότε οικοδομικό τετράγωνο που περικλειόταν από τις οδούς Αριστοτέλους, Στουρνάρη, Αχαρνών και Αβέρωφ, με πρόσωπο στην οδό Αριστοτέλους 6-8, στη θέση του σημερινού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Επρόκειτο για ένα επίμηκες κτήριο με ισόγειο και ένα όροφο, στεγασμένο με κεραμοσκεπή, που πρωτοεμφανίζεται στο τοπογραφικό σχέδιο του Αθ. Γεωργιάδη του έτους 1908.
Γρήγορα όμως αποδείχθηκε ότι δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες της εποχής και το 1902 ενοικιάστηκαν από τον διευθυντή του εργοστασίου κ. Ι. Ορλώφ, δύο παραπλήσιες κατοικίες στην οδό Ηπείρου. Το 1903 μετά από πυρκαγιά που αποτέφρωσε ένα τμήμα του εργοστασίου, αποφασίστηκε από τον Πρωθυπουργό Δηλιγιάννη η οριζόντια διεύρυνση του κτηρίου, ενώ το 1909, το κτήριο επεκτάθηκε ξανά με την προσθήκη ενός ορόφου στη νότια πλευρά του, για την εγκατάσταση του πρώτου Καπνεργοστασίου Διαμετακομίσεως στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό εγκρίθηκε με τον Ν. ΓΤΟΘ΄ (3379) από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναπληρωματική πίστωση 23.000 δρχ (ΦΕΚ 243/Α/17-10-1909).Οι επεκτάσεις αυτές είναι εύκολα διακριτές συγκρίνοντας τα τοπογραφικά σχέδια της εποχής και τη μοναδική φωτογραφία του κτηρίου που μας είναι γνωστή.
Το εργοστάσιο καταστράφηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 24-3-1928 και θεωρήθηκε από τις αστυνομικές αρχές ως εμπρησμός. Προσωρινά στεγάστηκε σε υπόστεγο που κατασκευάστηκε πρόχειρα και αργότερα κατέλαβε τη νότια αποθήκη του νέου κτηρίου του Τελωνείου Αθηνών που είχε κτιστεί μεταξύ των σταθμών Λαρίσης και Πελοποννήσου. Μετά το 1930 μεταφέρθηκε στο Καπνεργοστάσιο της σημερινής οδού Λένορμαν που μόλις είχε αποπερατωθεί.
Το αποτεφρωμένο εργοστάσιο κατεδαφίστηκε τελικά το 1939 και στη θέση του κτίστηκε το κτήριο του τότε Υπουργείου Υγιεινής και Αντιλήψεως, σε σχέδια των μηχανικών του Υπ. Διοίκησης Πρωτευούσης Πλουμιστού και Τσολάκη.

ΠΗΓΕΣ

  1. Ερευνητικό πρόγραμμα «Διερεύνηση δυνατοτήτων αποκατάστασης και ένταξης νέας χρήσης στο Παλαιό Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν στην Αθήνα» που ανατέθηκε στις Σχολές Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, από τη Βουλή των Ελλήνων, το 2008.
  2. Δανιήλ Μ., εισήγηση στο επιστημονικό συνέδριο Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας καπνού, Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις, με θέμα «Τα καπνεργοστάσια της Αθήνας, Διατήρηση της μνήμης που χάνεται», Καβάλα 7-9 Δεκεμβρίου 2018.
  3. Χαριτάτου Μ., Γιακουμάκη Π., Η ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Αθήνα 1997

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαρία Δανιήλ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΠΝΟΚΟΠΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2018_12_957).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης