Εθνικό (Νέο)Τυπογραφείο Αθηνών
Tο Εθνικό Τυπογραφείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο επί της οδού Καποδιστρίου, συνολικής επιφάνειας σήμερα 7.500 τ.μ. Ανεγέρθηκε σε οικόπεδο έκτασης περίπου 3.000 τ.μ., δωρεάς Ιωάννη Χαλκοκονδύλη στο ελληνικό Δημόσιο. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον μηχανικό Δημοσίων Έργων Κων. Βελλίνη, ενώ την εργολαβία κατασκευής που ολοκληρώθηκε το 1905, ανέλαβε μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό το τεχνικό γραφείο Καπερώνη – Βρυζάκη. Η μετεγκατάσταση του Εθνικού Τυπογραφείου στο κτήριο της οδού Καποδιστρίου 34, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1907. Το αρχικό κτίσμα αποτελείτο από δυο πτέρυγες, κάθετες στην οδό Καποδιστρίου, συνδεδεμένες μεταξύ τους με φαρδύ διάδρομο. Ενδιάμεσα των πτερύγων διαμορφώθηκε αίθριο, με μεγάλη σιδερένια εξωτερική πόρτα προς την οδό Καποδιστρίου. Το 1925 άρχισαν εργασίες επέκτασης του κτηρίου με πτέρυγα παράλληλη της οδού Σολωμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 1927. Με την επέκταση, τα δύο αρχικά κατασκευασμένα σκέλη συνδέθηκαν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα κτίσμα σχήματος «Π», ενώ διατηρήθηκε το μεταξύ τους αίθριο. Στη μορφή αυτή παρέμεινε μέχρι το 1985, όταν για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του, ο Α΄ όροφος του κτηρίου αναδιαμορφώθηκε, όπως και η πτέρυγα της οδού Σολωμού, όπου κατασκευάστηκαν αποδυτήρια και χώροι υγιεινής στο τμήμα του ισογείου που συνδέει τις αίθουσες πιεστηρίων και βιβλιοδεσίας. Σταδιακά, και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το Εθνικό Τυπογραφείο εκσυγχρονίζεται και αναδιαμορφώνεται εσωτερικά. Το 1986 εισάγεται στην παραγωγική διαδικασία η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ το 1990 παύει οριστικά η χρήση της παλαιάς τεχνολογίας. Αποσύρονται τότε μηχανήματα όπως, χειροκίνητα και ηλεκτρικά πιεστήρια δοκιμίων, μονοτυπικές και λινοτυπικές μηχανές, όρθια πιεστήρια, μεγάλος αριθμός τυπογραφικών στοιχείων με τις κάσες τους, κ.λπ., που αποτελούν τον κύριο όγκο των εκθεμάτων του Μουσείου του Εθνικού Τυπογραφείου. Λόγω των φθορών που εμφανίστηκαν στο κτήριο από τον σεισμό του 1999, υπήρξε αναγκαία η επισκευή και ανακαίνιση όλου του κτηρίου, που συμπεριέλαβε και την αναδιάταξη των εσωτερικών χώρων σύμφωνα με τις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες, διατηρώντας όλα τα μορφολογικά στοιχεία και τα χαρακτηριστικά των αρχικών σχεδίων όλων των όψεων. Εκτός από την ανακαίνιση του κτηρίου, ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Τυπογραφείου περιέλαβε τη δημιουργία και εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. Το 2017, πραγματοποιήθηκε ο χαρακτηρισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού, 117 αντικειμένων και μηχανημάτων εκτύπωσης από τη συλλογή του Εθνικού Τυπογραφείου, ως νεότερων κινητών μνημείων.
Κ. Η. Μπίρης, "Το Νομισματοκοπείον κατεδαφίζεται", Αθηναϊκαί Μελέται 3/1940
Β. Κ. Δωροβίνης, «Το κτίριο του πρώτου Εθνικού Τυπογραφείου», Αρχαιολογία και Τέχνες 29/1988
Κατερίνα Κορρέ & Κατερίνα Μόμτσιου-Τοκατλίδη, "Το παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο στην Αθήνα: Οι μεταμορφώσεις ενός ιστορικού κτηρίου", Αρχαιολογία και Τέχνες, 45/1992, σ. 62-79
Αρχείο Νεωτέρων Μνημείων,Παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο
Ευάγγελος Ν. Δρακόπουλος, «Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, Σύντομο Ιστορικό και Παρουσίαση», Αθήνα 2018 (ανέκδοτο).
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαρία Δανιήλ, ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΝΕΟ), στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2019_02_136).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις