Η εταιρεία «ΘΕΡΜΙΣ ΑΒΕ» ιδρύθηκε το 1931 με σκοπό την κατασκευή κυρίως προϊόντων θέρμανσης. Μεταξύ των ιδρυτών της εταιρίας ήταν οι Αλέξανδρος, Νικόλαος, Στέφανος Μητσοτάκης, Γεώργιος και Άγγελος Μαζαράκης κ.α. που επένδυσαν στην εκβιομηχάνιση της χώρας, προσφέροντας προϊόντα για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Τα γραφεία της εταιρείας στεγάστηκαν αρχικά στην οδό Φιλελλήνων 6, ενώ το εργοστάσιο στη Ριζούπολη της Αττικής, σε επιφάνεια 15000 m2 περίπου, μεταξύ των οδών Ερμωνάσης, Πιτυούντος, Βόλβης και Λάρνεως. Μέλος του χρηματιστηρίου Αθηνών, η «ΘΕΡΜΙΣ» είχε προπολεμικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια και οι επετηρίδες της εποχής την κατέτασσαν στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Στην περίοδο της κατοχής, το εργοστάσιο επιτάχθηκε και παρήγαγε-επισκεύαζε μοτέρ αυτοκινήτων κ.λπ. μηχανών, για τον γερμανικό στρατό. Στη δεκαετία του 1960 συνεργάστηκε με τον γερμανικό οίκο BUDERUS για την κατασκευή χυτοσιδηρών λεβήτων κεντρικής θερμάνσεως, προϊόν το οποίο την καθιέρωσε στην Ελληνική αγορά. Παράλληλα παρήγαγε κατασκευές χυτοσιδήρων θερμαστρών, φανοστατών, τηγανιών κ.λπ. προϊόντων. Οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων εξ αιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος της περιοχής, από τη λειτουργία του εργοστασίου, άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, που γιγαντώθηκαν μετά το σεισμό του 1999, όταν το εργοστάσιο επλήγη σημαντικά. Εν τω μεταξύ, η κυριότητα του εργοστασίου είχε περάσει στην ΕΤΒΑ, ενώ ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των κατοίκων τροποποιήθηκε από το Δ. Αθηναίων (ΑΔΣ 473/22-4-1991, ΦΕΚ 307/Δ/1991) το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, και ο χώρος χαρακτηρίστηκε κατά τα ¾ περίπου ως χώρος πράσινου και αθλοπαιδιών, ο δε υπόλοιπος ως χώρος σχολείου. Από το 2008 επτά (7) στρέμματα έχουν διαμορφωθεί ως κοινόχρηστος χώρος με το όνομα «Βασίλης Αυλωνίτης», με χρήση πλατείας, αθλητικού χώρου για τις υποδομές γειτονικών ερασιτεχνικών σωματείων και παιδική χαρά. Στην υπόλοιπη έκταση, έχουν κτιστεί από τον ΟΣΚ, σχολεία. Η εταιρεία λειτουργεί μέχρι σήμερα και έχει μεταφέρει σήμερα τις εγκαταστάσεις της, στη Μεταμόρφωση Αττικής.
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαρία Δανιήλ, ΘΕΡΜΙΣ ΑΒΕ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2019_07_1128).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις