«ΜΑΜΟΣ – Ζυθοποιία 1876» - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Λορέντζος Μάμος (1846 Ζάκυνθος – † 1932 Αθήνα) αμαξοποιός ως προς το κύριο επάγγελμα. Το:
8.11.1898 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ
9.11.1898 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΟΡΥΒΟΣ
=================================
Πέτρος Μάμος (1880 Αθήνα - † 1957 Πάτρα) Ζυθοποιός,... το:
Ο Πέτρος Μάμος συνέταξε την τεχνοοικονομική μελέτη και το όλο επιχειρηματικό σχέδιο της νέας μονάδας προβαίνοντας, τόσο στον ακριβή σχεδιασμό των αναγκαίων κτηριακών εγκαταστάσεων-βιομηχανοστασίων, όσο και στην περιγραφή του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για την παραγωγή, σε πρώτο στάδιο, 5.000 εκατόλιτρων ή 400.000 οκάδων ζύθου ετησίως και την προοπτική προοδευτικής αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητος, ώστε αυτή να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε μελλοντικές αυξήσεις της ζήτησης. Αφού η εν λόγω μελέτη έτυχε και της έγκρισης του οίκου ‘Άμβουργερ οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην ίδρυση της «Πατραϊκό Εργοστάσιο Ζυθοποιίας και Παγοποιίας ΜΑΜΟΣ & Σια» το 1908 στην Μέση Αγυιά Πατρών, εταιρεία στην οποία συμμετείχαν, με μερίδιο συμμετοχής σαυτήν, 50% έκαστος, ο Πέτρος Μάμος και ο μεγάλος σταφιδεμπορικός – τραπεζικός οίκος Αμβουργερ & Σια .
Η παράδοση θέλει συναρτημένη την επιτυχία της μονάδας με το μετάλλιο του Χριστού Σωτήρα που βρέθηκε στα θεμέλια της βιομηχανίας. Για την εγκατάσταση του εργοστασίου η σύζυγος του Αλβέρτου Άμβουργερ Καρολίνα, το γένος Στούντερ, διέθεσε 7.500 τετρ. μέτρα από το οικόπεδό ιδιοκτησίας της στη Μέση Αγυιά και παρά την σιδηροδρομική γραμμή των ΣΠΑΠ όπου ήταν ήδη εγκατεστημένη η οινοποιία, το εργοστάσιο κατεργασίας ορυκτών και το ελαιοτριβείο της Άμβουργερ & Σια. Για την κίνηση του εργοστασίου, ο Πέτρος Μάμος σε πρώτο στάδιο χρησιμοποίησε τον ατμό, όπως π.χ. στην λειτουργία του ζυθοβραστηρίου, των συμπιεστών αμμωνίας για την παραγωγή τεχνικού ψύχους για την ψύξη των θαλάμων ζυμώσεως και σιτεύσεως του ζυθογλεύκους, αλλά και την παραγωγή παγοκολόνων. Η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού έγινε από το εξωτερικό και για το λόγο αυτό ο Πέτρος Μάμος ταξίδεψε στη Γερμανία και Γαλλία για επιτόπου τελικές διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς-προμηθευτές.
Χρησιμοποιώντας εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς που εισήγαγε από τη Γερμανία και Τσεχία, αλλά και το πάθος, τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές, τις οποίες συνεχώς εξέλισσε με δικές του τεχνικές, τόσο κατά το στάδιο παραγωγής του ζυθογλεύκους (ανάμιξη διαφόρων εκλεκτών ποιοτήτων βύνης κριθής, προσέγγιση ιδανικών χρόνων επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης στις φάσεις σακχαροποίησης και βρασμού - συμπύκνωσης του ζυθογλεύκους, όσο και στο στάδιο ζύμωσης (επιλογή και καλλιέργεια διαφόρων ποιοτήτων μαγιάς) και ωρίμανσης. Όλες οι πιο πάνω αναφερθείσες επιμέρους παράμετροι είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοναδικού, αρμονικά ισορροπημένου προϊόντος, όσον αφορά την καθαρότητα – λαμπρότητα του χρώματος, τον πλούσιο αφρό, το άρωμα λυκίσκου και μαγιάς, τη διακριτή γεύση και επίγευση, προσαρμόζοντας τη μπύρα του στις ελληνικές προτιμήσεις.
Η ΜΑΜΟΣ ήταν μια μπύρα που έβρισκε κανείς σε φημισμένα εστιατόρια, ζυθοπωλεία, καφενεία ξενοδοχεία κ.λπ., της Πάτρας, όπως η Κρυσταλία, η Αύρα, ο Φλοίσβος, τα Ζυθεστιατόρια στις Ιτιές, αλλά και στην Αθήνα, όπως στη Μεγάλη Βρετάνια και το Ξενοδοχείο της Αγγλίας στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αίγλη του Ζαππείου αλλά και το μεγαλύτερο ζυθοπωλείο της Αθήνας, την Ήβη του Νικόλαου Γιακουμάκη στην Πλατεία Ομονοίας κλπ.
΄Ετσι η μπύρα Μάμος εξάγεται και πάλι στο εξωτερικό και μάλιστα στην τότε Μητρόπολη του ζύθου Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αγγλία επιβεβαιώνοντας έτσι την άριστη ποιότητα της «Μπύρας Μάμος».
=========================================
Πέτρος Μάμος (1880 – 1957).
Ο Πέτρος Μάμος ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, μία σεβαστή φυσιο-γνωμία, μία αγαπητή ανθρώπινη ύπαρξη γεμάτη από μετριοφροσύνη, ηπιότητα, προσήνεια και φιλικότητα προς όλους ανεξαιρέτως, υπόδειγμα επιστήμονα – βιομήχανου. Ήταν εκείνος ο ζυθοποιός – βιομήχανος που ξεχώριζε για το ήθος του, το φιλότιμο του.
Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιομηχανίας αλλά και παράλληλα με μεγάλη προσφορά στην οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας, της Αχαΐας αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Ήταν το τέταρτο κατά σειράν παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας με 12 παιδιά.
Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός (απόφοιτος της Ζυθοποιητικής Ακαδημίας του Μονάχου) και ένας από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης του κλάδου της Ελληνικής ζυθοποιίας σε βιομηχανικό επίπεδο.
Ήταν ο ιδρυτής και το πρώτο κατά σειράν μέλος της έτσι ονομαζόμενης Ελληνικής Σχολής Ζυθοποιίας.
Για την απόκτηση, πέραν της θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εμπειρίας εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιεία και ζυθοποιεία, τόσο πριν την έναρξη των σπουδών του, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο 16.11.1898 – 15.10.1900 εργάστηκε στο Ζυθοποιείο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς (περίχωρο του Μονάχου) Bier – Brauerei des Benedictiner Klosters Andechs, το οποίο ήταν φημισμένο για τους διάφορους τύπους μπύρας που παρασκεύαζε και από 09.04.1901-30.06.1901 στην Loewenbrauerei – Luis Sinner A.G. στο Freiburg.
Τον Οκτώβριο του 1901 ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του μικρού ζυθοποιείου που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στην Αθήνα κατά το διάστημα της απουσίας του στην Γερμανία, ενώ το 1903 βραβεύτηκε από την διεθνή έκθεση των Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα τιμής για την υπό τη δική του επίβλεψη και φροντίδα δημιουργία της μπύρας "Μελαχρινή Μάμος".
Το 1905 αναχώρησε πάλι για τη Γερμανία όπου καταρχήν ανέλαβε τη διεύθυνση του Εργοστασίου Ζυθοποιίας των αδελφών Κέσλερ (Gebrueder Kessler) στο Bad Brueckenau της Βαυαρίας ενώ στη συνέχεια επεδίωξε και πέτυχε να προσληφθεί, 16.09.1906, στη φημισμένη Δημοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν/Τσεχία, Buergerliches Braeuhaus Pilsen ως Βυνοποιός.
Η τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος σε διευθυντικές θέσεις σε σημαντικούς και φημισμένους την εποχή εκείνη εκπροσώπους - βιομηχανίες ζυθοποιίας των δύο σπουδαιότερων «Ευρωπαϊκών Σχολών Ζύθου», Γερμανική και Τσέχικη, του άνοιξε το δρόμο και τον βοήθησε να κάνει πραγματικότητα το όραμα και το πάθος του. Αυτό δεν ήταν άλλο από το να ιδρύσει στην πατρίδα του ένα τεχνολογικά σύγχρονο ζυθοποιείο εφάμιλλο των καλυτέρων του εξωτερικού, ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του τη δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας μπύρα εξαιρετικής ποιότητος.
Τη δυνατότητα αυτή του την προσέφερε η συνεργασία με τον Αλβέρτο Άμβουργερ συνιδρυτή - συνιδιοκτήτη του φημισμένου σταφιδεξαγωγικού Οίκου Άμβουργερ & Σια με αποτέλεσμα το 1908 την ίδρυση της «Εργοστάσιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου και Σια», εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, εξαιρετικά επωφελής/κερδοφόρα τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.
«Το ασίγαστο πάθος και το άπαυστο μεράκι του εζυμώθηκαν μαζί με τα υψηλής ποιότητος αγνά υλικά και δημιούργησαν τον «ελληνικό υγρό άρτο» για να τον απολαμβάνουν καθημερινά οι ζυθοπότες και να ευφραίνουν τις καρδιές τους!!!
Υπό τη διοίκησή του η Μάμος – Ζυθοποιία ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις στην χώρα μας που εισήγαγε και εφάρμοσε πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας με το σε αυτήν εργαζόμενο προσωπικό (Τακτική ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με την πορεία της επιχείρησης, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, στόχους κλπ. Παροχή στους εργαζόμενους πρόσθετων αμοιβών σε χρήμα ή σε είδος, επιμόρφωση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας ή εκτός αυτού, συνεορτασμός μεγάλων εορτών όπως των Χριστουγέννων και του Πάσχα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων κλπ).
Στην Μάμος – Ζυθοποιία κυριαρχούσε το πνεύμα του οικογενειακού στοιχείου. Ήταν μια μεγάλη οικογένεια αποτελούμενη από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που είχαν όλοι ένα κοινό όραμα στόχο, την δημιουργία πλούτου και αξίας μέσω της παραγωγή ζύθου άριστης ποιότητος.
Επετύγχανε το όραμά του καταβάλλοντας πολύ μόχθο, επιμονή και υπομονή υποστηριζόμενος σαυτό και από τον ενθουσιασμό, το πάθος και την αμέριστη βοήθεια των συνεργατών του.
Αναγνώριζε ότι χωρίς την ουσιαστική συμβολή αυτών, υπαλληλικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, δεν θα ήταν δυνατή η συνεχής ανοδική πορεία της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό είχε καθιερώσει πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας παρέχοντας στους συνεργάτες του πρόσθετες αμοιβές και κίνητρα όπως την παροχή στους προϊσταμένους των διαφόρων τμημάτων του εργοστασίου, δωρεάν χρήση κατοικίας για αυτούς και τις οικογένειές τους σε κατοικίες που είχε κατασκευάσει εντός ή πέριξ του εργοστασίου, δωρεάν κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ.
Διοικώντας την επιχείρηση με διορατικότητα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και με σεβασμό στον καταναλωτή, πέτυχε να διευρύνει συνεχώς τη διείσδυση της Μπύρας Μάμος στην αγορά με αποτέλεσμα το 1920 μέσω συνεχών επενδύσεων σε βιομηχανοστάσια και τεχνολογικό εξοπλισμό η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου να φτάσει τις 2.000.000 οκάδες ζύθου.
Παρ' όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, αγκυλώσεις και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, κ.λπ κατόρθωνε να κρατά πάντα σταθερά τα ηνία της Μάμος καθ΄ όλο το διάστημα της διοίκησής του και να αποφεύγει τα εμπόδια που υπήρχαν στην όλη διαδρομή της.
Η δυναμική του σήματος "Μάμος" οφείλεται στις αρχές και αξίες που αυτό περικλείει προερχόμενες από τις αρχές τα «πιστεύω» και το όραμα του ιδρυτού της Πέτρου Μάμου, όπως φιλότιμο, ηθική, ειλικρίνεια, εντιμότητα, αριστεία, καινοτομία, σεβασμός στον καταναλωτή, τους συνεργάτες , τους συναλλασσόμενους.
Η "Μάμος" σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής, αλλά και στην συνέχεια παρά την απουσία της από την αγορά, ήταν καταγεγραμμένη στη μνήμη των ελλήνων, ως η "έντιμη και χαμηλών τόνων" ελληνική ζυθοποιία που παρήγαγε ζύθο - μπύρα εκλεκτής ποιότητας και υπερείχε σε επίπεδο αξιοπιστίας έναντι των άλλων κυρίως λόγω της καθόλα ακέραιης ηθικής συμπεριφοράς της. Όταν το 1976 ανέστειλε την λειτουργία της ανταποκρίθηκε άμεσα καλύπτοντας όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία, τους εργαζόμενους και τους παντός είδους συναλλασσόμενους με αυτήν και με καθαρό κούτελο και ψηλά το κεφάλι αποχώρησε από την αγορά.
Ανέπτυξε εκτενή κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Το φιλανθρωπικό του έργο είναι σημαντικό. Έχει κάνει σημαντικές δωρεές στην Εκκλησία, στην Τριάντειο Τεχνική & Επαγγελματική Σχολή Πατρών, σε πολιτιστικούς φορείς και σωματεία.
Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ‘'Συνδέσμου των εν Πάτραις Βιομηχάνων’' που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1918 και του οποίου προήδρευσε κατά την περίοδο 11η Μαΐου 1920 έως 12η Απριλίου 1923 .
‘Εφυγε από την ζωή το 1957. Πήρε μαζί του την βοή του ζυθοποιείου την οσμή και γεύση της βύνης, του λυκίσκου, της μαγιάς, του ζύθου που τόσο αγάπησε, τα χαμόγελα των οικείων του και των συνεργατών του. Αγάπησε τον ζύθο όπως αγάπησε την οικογένειά του, τους συνεργάτες του, τους φίλους του, τους καταναλωτές που στήριζαν και επιβράβευαν την προσπάθεια του και των συνεργατών του προτιμώντας τον ζύθο τους.
Οι συνεργάτες του τον αποχαιρέτησαν με βαθειά οδύνη τοποθετώντας στο φέρετρό του μία φιάλη με ζύθο Μάμος και δύο μικρά σακουλάκια περιέχοντα βύνη και λυκίσκο.
Ήταν ο πρωτοπόρος έλληνας ζυθοποιός που έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης όλων εκείνων που τον γνώριζαν.
===========================================
ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1903 – 1904 ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΜΠΥΡΑ ΜΑΜΟΣ.
1903 / 13.1.1903 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ.
Η ΝΕΑ ΜΠΥΡΑ.
Ασυνήθης κοσμοσυρροή είχε κατακλύσει χθες το ζυθοπωλείον Ζαχαράτου - Καπερώνη εις την Ομόνοιαν, από της 4ης μ.μ. μέχρι βαθείας νυκτός.
Εγίνοντο τα εγκαίνια της νέας μπύρας Μάμου, την οποίαν ανέλαβε πρώτον να διαδώση το ζυθοπωλείον Καπερώνη, και η οποία εύρεν ενθουσιώδη δεξίωσιν από τους μπυροπότας
Η μπύρα Μάμου, είδος μπύρας Μονάχου, κατασκευαζομένη εν Αθήναις από τον κ. Πέτρον Μάμον, ο οποίος επί 4 έτη εσπούδασεν εις την Ακαδημίαν του Μονάχου την επιστήμην της κατασκευής του ζύθου και εξήλθεν εκείθεν αριστούχος, είνε τόσον εύγεστος και ηδονική και γνησία μπύρα, ώστε θα μεταβάλη εις ζυθοπότας και αυτούς τους εχθρούς της μπύρας.
Πρώτη φοράν γίνεται εις την Ελλάδα τόσον γνησία και εντελώς νέα δια τον τόπον μας μπύρα. Αυθεντική δε εις την περίστασιν αυτήν είνε η γνώμη των Γερμανών των επισκεφθέντων χθές το κατάστημα Καπερώνη, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμόν των δια την αξίαν του νέου τεχνίτου.
Είναι βέβαιον ότι από χθές η "Μελαχροινή", η μπύρα του Μάμου, έκαμεν αληθή κατάκτησιν εις τας Αθήνας, η κατάκτησις δέ αυτή μετ΄ ολίγας ημέρας θα εξαπλωθή εις όλην την Ελλάδα.
31.8.1903 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ / Η ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΣ ΕΝ ΠΡΟΟΔΩ
Το κρησφύγετον της ωραίας Μελαχροινής- Όπου εγκαθίσταται και η Ξανθή. - Ο ζύθος του μέλλοντος
Η αληθώς ενθουσιώδης υποδοχή ής έτυχεν εν Ελλάδι ο ζύθος του απο τινων μηνών λειτουργούντος εν Αμπελοκήποις εργοστασίου του κ. Λ. Μάμου μας παρεκίνησε να προβώμεν εις επίσκεψιν του ιερού τεμένους από του οποίου ο Γαμβρίνος ο θεός του ζύθου εκπέμπει ανά το πανελλήνιον την ωραίαν του Μελαχροινήν.
Μας υπεδέχθη ευγενέστατα ο υιός του εργοστασιάρχου κ. Πέτρος Μάμος. Ο κ. Μάμος είναι ο πρώτος Έλλην διπλωματούχος ζυθοποιός. Την ζυθοποιίαν εσπούδασεν επιστημονικώς εν Μονάχω επι τετραετίαν εν τη Ακαδημία αφ΄ής εξήλθεν αριστούχος τιμήσας το ελληνικόν όνομα εν τη αλλοδαπή. Ασκηθείς κατόπιν πρακτικώς εις τα κυριώτερα εργοστάσια της Γερμανίας διευθύνει ήδη το εν Αμπελοκήποις εργοστάσιον του πατρός του.
Αφού περιειργάσθημεν επισταμένως τα διάφορα τμήματα του απερίττου μεν, αλλά τελειοτάτου εις το είδος του εργοστασίου ηρωτήσαμεν τον κ. Μάμον εάν ήτο ευχαριστημένος εκ των μέχρι τούδε εργασιών του.
- Είμαι πολύ, πάρα πολύ ευχαριστημένος, μας απήντησεν ο νεαρός επιστήμων με το χαρακτηρίζον αυτόν διαρκές μειδίαμα. Όλοι ανεξαιρέτως οι ζυθοπόται της πρωτευούσης και των επαρχιών υπεδέχθησαν ενθουσιωδώς τον ζύθον μας, έχομεν δε κατανάλωσιν υπερβαίνουσαν και αυτάς τας προσδοκίας ημών.
- Και οι ζυθοπώλαι οίτινες τόσον πολύ εκόπτοντο κατά της μέχρι τούδε μονοπωλιακής πωλήσεως του ζύθου εν Ελλάδι, ποίαν παρέσχον εις το υμέτερον έργον συνδρομήν;
- Δυστυχώς, υπέλαβεν ο κ. Μάμος, οι πλείστοι τούτων, πειθόμενοι ίσως εις τας κακοβούλους εισηγήσεις των ενδιαφερομένων δεν παρέσχον όσην εκ των προτέρων υπεσχέθησαν ημίν υποστήριξιν. Τινές μάλιστα, όπως δικαιολογήσωσι την απουσίαν του ζύθου ημών εκ των ιδίων καταστημάτων προέβησαν και μέχρι δυσφημίσεως του ημετέρου προϊόντος.
- Και εν τούτοις, κ. Μάμε, είμεθα εις θέσιν να σας διαβεβαιώσωμεν ότι ο ζύθος σας θεωρείται εν Αθήναις ως ο τελειότατος και ο επιστημονικώτερον κατασκευαζόμενος ελληνικός ζύθος. Τοιαύτη τουλάχιστον είνε η γνώμη των ειδότων μή εξαιρουμένων και αυτών ακόμη των μεγαλοβιομηχάνων αδελφών Κλωναρίδων ών έτυχε να ζητήσωμεν την κρίσιν.
- Τούτο με κολακεύει πολύ, απήντησε μετριοφρόνως ο κ. Μάμος και με ενθαρρύνει όπως συν τω χρόνω καταστήσω έτι τελειότερον αυτό.
21.12.1903 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΣΚΡΙΠ- Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ-Ο ΖΥΘΟΣ ΜΑΜΟΥ
Η Α.Μ. ο Βασιλεύς ημών ευηρεστήθη να απονείμη τον τίτλον του προμηθευτού της Β. Αυλής εις τον οσημέραι μεγαλείτερον έδαφος κατακτώντα ζύθον του Εργοστασίου ζυθοποιίας Λόρ Μάμου.
Το γεγονός τούτο απονέμει τιμήν τόσον δια τον ιδιοκτήτην όσον και δια τον τόπον, ούτινος εν τοσούτον σπουδαίον είδος της Βιομηχανίας εκτιμά και βραβεύει η Α. Μεγαλειότης.
1904 / 4.1.1904 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ -ΕΝ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ
Η μπύρα Μάμου, η αφθόνως καταναλισκομένη εις την Κασταλίαν, και εις άλλα ζυθοπωλεία, περί της οποίας εγράφομεν χθες, έτυχεν υψίστης βιομηχανικής τιμής.
Η Διεθνής Εκθεσις απένειμαν εις αυτήν Δίπλωμα τιμής, το ανώτατον δηλαδή των βραβείων. Η τιμή αύση προς έξοχον ζυθοποιόν, ως ο διπλωματούχος της Ακαδημίας του Μονάχου κ. Πέτρος Μάμος, εδικαίωσε την γενικήν εκτίμησιν προς την μπύραν του εργοστασίου Μάμου, του εργαζομένου με μοναδικήν αληθώς ευσυνειδησίαν.
22.4.1904 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ - H ζυθοποιία Μάμος είναι η πρώτη ελληνική ζυθοποιία που εξήγαγε ζύθο στο εξωτερικό, Σμύρνη.
-Ο ΖΥΘΟΣ ΜΑΣ ΕΝ ΤΩ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ
Την πρώτην εξαγωγήν εκ του εγχωρίου μας ζύθου εις το εξωτερικόν επεχείρησε κατ’ αυτάς το εν Αμπελοκήποις εργοστάσιον ζυθοποιίας του κ. Μάμου φορτώσαν ικανόν αριθμόν βαρελίων διά Σμύρνην.
Ως γράφουσιν εκείθεν, ο ζύθος Μάμου εγένετο αντικείμενον ενθουσιώδους υποδοχής εκ μέρους ιδίως των ομοεθνών μας, οίτινες μετά πατριωτικής συγκινήσεως και υπερηφανείας εχαιρέτισαν την άφιξιν του νέου τούτου προϊόντος της ελληνικής βιομηχανίας.
15.8.1904 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ/ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΖΥΘΟΠΟΙΩΝ/Ελλην αντιπρόσωπος
Υπό εκτάκτου επιτυχίας εστέφθη το εν Μονάχω συγκροτηθέν τέταρτον Διεθνές Συνέδριον των Ζυθοποιών. Την Ελληνικήν ζυθοποιίαν επαξιώτατα αντιπροσώπευσεν ο νεαρός μας ζυθοποιός των Αμπελοκήπων κ. Πέτρος Μάμος, του οποίου την γλαφυράν διάλεξιν εκάλυψαν ζωηραί επευφημίαι υπέρ της Ελλάδος.
Πηγή πληροφοριών: κος Παναγής Μάμος
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Παναγιώτης Μάμος, ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΜΟΣ Α.Ε.-ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ & ΠΑΓΟΠΟΙΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ), στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2020_03_572).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις