ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Σταθμός Γραμμή Θεσσαλονίκης-Έβρου

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Μαργαρίτη Λούλα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κιλκίς

ΠΟΛΗ

Δοϊράνη

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

41.1782760, 22.7603910

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο παλιός μεθοριακός σιδηροδρομικός σταθμός Δοϊράνης βρίσκεται στον παραλίμνιο δρόμο νότια της ομώνυμης διασυνοριακής λίμνης  σε γειτνίαση με τον χερσαίο  συνοριακό σταθμό. Κατασκευάστηκε το 1896, όταν η περιοχή αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  από την Εταιρεία Ενωτικός Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης στην οποία συμμετείχαν η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα και διάφοροι γαλλικοί και βελγικοί οίκοι. Διέκοψε τη λειτουργία του το 1987 καθώς δεν συμπεριελήφθη στη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ο σιδηροδρομικός σταθμός περιλάμβανε το κυρίως οίκημα το ισόγειο του οποίου εξυπηρετούσε τις ανάγκες των επιβατών και τον πρώτο όροφο όπου διέμενε ο σταθμάρχης, καθώς και δύο μικρότερα βοηθητικά κτίρια δίπλα στο σταθμό. Το μικρότερο από τα δυο βοηθητικά κτίρια λειτούργησε ως «ουρητήριον» και το μεγαλύτερο ως κατοικία του κλειδούχου, του υπαλλήλου που άλλαζε την πορεία του τρένου με το κλειδί. Σήμερα ο σταθμός, ιδιοκτησίας ΓΕΟΣΕ A.E., έχει παραχωρηθεί με εκμίσθωση σε ιδιώτη και λειτουργεί ως κέντρο υπαίθριων δραστηριοτήτων και καφέ. Ο πρώτος όροφος του σταθμού ανακαινίζεται και σύντομα θα λειτουργήσει ως ξενώνας. Τα δύο βοηθητικά κτίρια χρησιμοποιούνται ως δημόσιες τουαλέτες  και ως  αποθηκευτικός χώρος αντίστοιχα.

ΠΗΓΕΣ

Μιχάλης Αλεξανδρίδης (ξεναγός στη λίμνη Δοϊράνη): προφορική συνέντευξη

http://maxitis.gr/eksosi-foreon-doiranis-eghatastaseis-ose

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαργαρίτη Λούλα, ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΟΙΡΑΝΗΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2021_01_1355).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης