ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Σταθμός Γραμμή Κορίνθου-Ναυπλίου-Καλαμάτας

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διατηρητέο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Μαριλένα Βακαλοπούλου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Αρκαδίας

ΠΟΛΗ

Λεοντάρι

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.3348800, 22.1519510

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χτισμένος με πελεκητή πέτρα, δίπλα στο ποτάμι της Κουτουφαρίνας, κατασκευάστηκε στα χρόνια μεταξύ του 1899 και του 1901 από Ιταλούς και Μαυροβούνιους τεχνίτες και με στιλ που παραπέμπει στη γαλλική και ιταλική αρχιτεκτονική, η οποία σφράγισε την αλλαγή του αιώνα. Πλαισιωμένος και από μικρότερα βοηθητικά κτήρια, που στο σύνολό τους αποτελούν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο, ο σιδηροδρομικός σταθμός του Λεονταρίου σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος.
Πηγή: https://www.tracerclub.gr

Ο σταθμός Λεονταρίου Αρκαδίας ως απεικονίζεται στην εικόνα (3), θα αποτελούσε τον κόμβο με μία δεύτερη γραμμή που είχε αναλάβει να κατασκευάσει η ίδια εταιρεία άλλα ποτέ δεν κατασκευάστηκε: της γραμμής Ολυμπία –Καρύταινα – Μεγαλόπολη – Λεοντάρι – Σπάρτη – Γύθειο (Παπαγιαννάκης, 1990 : 104). Αξίζει να αναφερθεί πως είναι και ο μόνος σταθμός του τμήματος αυτού που ακολουθούνται επακριβώς τα σχέδια των μηχανικών της Γαλλικής Αποστολής, ως όφειλε να κάνει η βελγική εταιρεία, καθώς για αυτό το τμήμα, είναι ο μόνος που αναφέρεται στην σύμβαση κατασκευής της γραμμής (Υπουργείον Εσωτερικών, 1888 : 59).
Πηγή : Διπλωματική εργασία Απόλλων Χ. Κύρκου, "Σιδηροδρομική Γραμμή Μύλων Ναυπλίου – Καλαμών: Εξέταση των Κτηριακών Κατασκευών ενός Υπεραστικού Σιδηροδρομικού Δικτύου"

Ο σταθμός αποτελείται από 5 κτίρια: Διόροφο σταθμό επιβατών, ισόγεια αποθήκη, ισόγειο μηχανοστάσιο και 2 ισόγειες κατοικίες. Όλα τα κτίρια είναι κατασκευασμένα με λιθοδομή.
Πηγή : Σιδηροδρομικός Σταθμός Λεοντάριου, Υπουργείο Πολιτισμού

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαριλένα Βακαλοπούλου, ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙ _ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2021_10_1936).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης