ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Πλεκτική υφασμάτων και ενδυμάτων

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Μαριλένα Βακαλοπούλου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Πειραιώς

ΠΕΡΙΟΧΗ

Νέο Φάληρο

ΠΟΛΗ

Πειραιάς

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.9459108, 23.6606936

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οικογένεια Δ. Καρέλλα. ο Δημήτριος Καρέλλας γεννημένος το 1852 στην Γορτυνία, εγκαταστάθηκε στην Ερμούπολη το 1866, κατά τη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης. Ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συστήνοντας ένα εργοστάσιο καλεμκερίων το οποίο και ευδοκίμησε με την εισαγωγή νέων μεθόδων και βελτιώσεων. Το 1887 συμμετείχε στο πρώτο εργοστάσιο Υφαντουργίας στη Σύρο του οποίου δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνσή του. Το εργοστάσιο Καρέλλα ίδρυσε στην Ερμούπολη στα 1899 και παρήγαγε χρωματιστά δρίλλια. Ο Δημήτριος Καρέλλας πέθανε στα 1918 και την επιχείρηση κληρονόμησαν η σύζυγός του Μαρία και οι τρεις γιοί του Νικόλαος, Θεόδωρος και Παναγιώτης. Το 1927 η Βιομηχανία Καρέλλα μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία "Κλωστοϋφαντήρια Δ. Καρέλλα Α.Ε." με έδρα την Αθήνα. Σκοπός της εταιρείας ήταν η βιομηχανία κατεργασίας και εμπορίας βάμβακος για την παραγωγή νημάτων και υφασμάτων. Οι τρεις γιοι του Δημήτριου Καρέλλα και μετά τον θάνατο του πατέρα τους συνέχισαν και μεγάλωσαν την επιχείρησή του.

Ο Νικόλαος Καρέλλας (1896) σπούδασε νομικά και το 1908 ανέλαβε τη διεύθυνση του πατέρα του. Το 1920 ίδρυσε την "ΒΕΛΚΑ", το 1924 τα υφαντουργεία "ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε." στον Πειραιά και το 1955 κλωστοϋφαντουργείο στο Λαύριο.

Η επιχείρηση του Δημήτριου Καρέλλα που ξεκίνησε στην Ερμούπολη, εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες στο είδος της στην Ελλάδα και μετονομάστηκε σε "Κλωστοϋφαντήρια Αιγαίον Α.Ε." - το όνομα προέκυψε από το υφαντουργείο "Αγαίον Α.Ε." που ίδρυσε ο Δημ. Καρέλλας στον Πειραιά (οδός Μ. Ασίας) και αργότερα στο Λαύριο και στο Άστρος Κυνουρίας.

πηγή: Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, ό.π.

Παρά την καλή της πορεία οι πολιτικές νοοτροπίες που επικράτησαν στην χώρα μετά την μεταπολίτευση δεν ευνόησαν καθόλου τον κλάδο της αναιμικής βιομηχανίας. Τα εγχώρια υφαντουργεία άρχισαν σταδιακά να παρακμάζουν και μαζί της και η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία. Η πτωτική πορεία που παρουσίασε ο κλάδος έκανε το «Αιγαίον» να κηρύξει πτώχευση και το εργοστάσιο να εγκαταλειφθεί στην τύχη του τον Φεβρουάριο του 1990. Τα κτίρια από τότε στέκουν αγέρωχα και εγκαταλειμμένα. Το μεγάλο εργοστάσιο στο Νέο Φάληρο, μαζί με άλλα του κλάδου που σήμερα είναι κλειστά, δίνουν την εντύπωση μιας συνοικίας φάντασμα.
Τον Μάιο του 2011 η επιτροπή Πολεοδομικού Ελέγχου της Περιφέρειας έκρινε κατεδαφιστέο το κτίριο του «Αιγαίον». Όπως έχει γράψει ο τοπικός τύπος η επιτροπή υπερψήφισε την άποψή της και έτσι δεν χρειάστηκε να εξεταστεί η ιστορικότητα και οι μελέτες για αλλαγή χρήση του κτιρίου από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πηγή: Ανδριάς Παύλος http://aylogyros.blogspot.com

 

ΠΗΓΕΣ

  1. Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης (διπλωματική εργασία), Η Βιομηχανία της Ερμούπολης, τέλη 19ου αι.-1940: Τα εργοστάσια Καρέλλα, Λαδόπουλων, Βαρδάκα και Μπαρμπαρέτα. Η περίπτωση των πολυδύναμων επιχειρηματιών. Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Τμήμα Κοινωνιολογίας. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη σύγχρονη ελληνική και Ευρωπαϊκή ιστορία. Ρέθυμνο 2005
  2. Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ: Α.Ε. 40/10 - Καρέλλας, Δημήτριος και υιοί
  3. Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013, "Τιτιριτι! Τι γίνεται στο Αιγαίον...;", andrias pavlos, στο: http://aylogyros.blogspot.com

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαριλένα Βακαλοπούλου, ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε. [ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ], στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2021_11_2044).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης