Ο Νικόλαος Μόσχου (γ. c 1825) είχε 3 ακόμα αδερφούς: τον Δημήτριο, τον Γεώργιο και τον πατέρα του Πούλιου. Μέχρι το 1912 όλες οι γενιές κρατούσαν το επώνυμο Μόσχου οπότε και το άλλαξαν (άγνωστο γιατί). Οι απόγονοι του Δημητρίου σε Ψήρα, του Γεωργίου σε Χατζηντίμπα, του τρίτου αδελφού που δεν γνωρίζουμε το όνομά του, σε Φουσκωτή.
Ο Νικόλαος Μόσχου παντρεύτηκε την Σοφία και απέκτησαν έξι παιδιά. Το 1919 μετακόμισαν από το πατρικό τους σε οικία, που αγόρασε από τον μουσουλμάνο Μεχμέτ Κεχαγιά στην συνοικία Αγ.Γεωργίου, κοντά στην πλατεία του χωριού. Από το 1894 με επίσημα έγγραφα (πωλητήρια) δίνει αρκετά χωράφια στον γιο του Ευάγγελο, ο οποίος στη συνέχεια από το 1908 και μετά κάνει και ο ίδιος αγορές χωραφιών. Συγχρόνως αγοράζει οικόπεδα της εκκλησίας Αγ.Παρασκευής κείμενα κοντά στην εκκλησία του Αγ.Γεωργίου. Το 1923 αγοράζει μεγάλο οικόπεδο κοντά στην εκκλησία του Αγ.Γεωργίου, όπου αργότερα, to 1926, κτίζει τριώροφο οικοδομή (Καπνομάγαζο). Επίσης κτίζει τις αποθήκες εντός της αυλή τους σπιτιού, οι οποίες στην αρχή χρησιμοποιούνται ως ξυλαποθήκες και καπναποθήκες και σήμερα σε αυτές στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο “Χαγιάτι Λαδιά”.
Η κυρίως ασχολία της οικογένειας ήταν η καπνοκαλλιέργεια. Καλλιεργεί πολλά μακεδονικά στρέμματα (1 μακεδονικό στρέμμα= 2.500 τ.μ) με καπνό και έχει εργάτες άνδρες και γυναίκες από τη Χαλκιδική που μένουν στο σπίτι και δουλεύουν στα χωράφια με πληρωμή. Συγχρόνως ασχολείται με εμπόριο ξυλείας και καλλιεργεί σιτάρια, κριθάρια, αμπέλια, φυτεύει μποστάνια, όσπρια, σουσάμι, λαχανικά, ό,τι χρειάζεται για τη διατροφή μιας μεγάλης οικογένειας. Ενοικιάζει το 1929 μια αποθήκη στην εταιρεία ΑΣΙΑΤΙΚ και παίρνει την αντιπροσωπεία για τα προϊόντα της (βενζίνη και λοιπά είδη). Το 1931 διορίζεται ως αντιπρόσωπος της SHELL.
Η οικογένεια συγκατοικεί στο σπίτι και τα παιδιά καθώς παντρεύονται δημιουργούν δικά τους σπίτια. Ο ένας εγγονός του Νικολάου, ο Αχιλλέας μένει τελευταίος ιδιοκτήτης. Οι απόγονοί του κατοικούν ακόμα εκει! Το χαγιάτι (κύριος χώρος μπουρλιάσματος -αρμαθιάσματος του καπνού) με πρωτοβουλία της κόρης του Βασιλικής, έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο.
(Πληροφορίες από http://www.hayatiladia.gr/)
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μουτάφη Ντίνα, ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟ ΛΑΔΙΑ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2021_11_2066).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις