ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Καπνεργοστάσιο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εκπαιδευτική Χρήση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Ηρακλής Φασουράκης

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Ντίνα Μουτάφη, Μαρία Καραφυλίτση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Έβρου

ΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

40.8469952, 25.8738303

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κτίριο της παλαιάς Καπναποθήκης στην Αλεξανδρούπολη, γνωστό ως Καπνομάγαζο, οικοδομήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα από την καθολική κοινότητα της πόλης, που τότε ονομαζόταν Δεδέαγατς. Σκοπός της ανέγερσης του κτηρίου ήταν να στεγάσει τις σχολικές ανάγκες της κοινότητας. Λειτούργησε ως σχολείο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν μια πυρκαγιά κατέστησε το κτήριο ακατάλληλο να φιλοξενήσει σχολικές τάξεις.
Μετά το 1922, το κτήριο στέγασε τις οικογένειες των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, οι οποίες συνέρρεαν στην πόλη.
Το κτήριο αγοράστηκε από την “Compagnie generale de tabac” («Γενική Εταιρεία Καπνού»), ανασκευάστηκε και επεκτάθηκε το 1924, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνού. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και περισσότερο εμβληματικά κτήρια της περιοχής.
Η κάτοψη του κτηρίου του Καπνομάγαζου σχηματίζει «Γ». Το κεντρικό τμήμα είναι επίμηκες, ενώ το βόρειο άκρο του εξέχει του μετώπου της κύριας όψης. Το μήκος του κτηρίου είναι περίπου 27 μ., ενώ το πλάτος του εκτείνεται κατά προσέγγιση στα 12 μ. στο βόρειο και 10 μ. στο νότιο τμήμα αντίστοιχα.
Το οικοδόμημα αποτελείται από τρεις ορόφους με ημιυπόγειο. Ο τελευταίος όροφος διαμορφώνεται από τη σοφίτα, που καταλήγει σε αετωματική στέγη.
Οι όψεις χαρακτηρίζονται από συμμετρία, καθώς τα ορθογώνια φωτιστικά ανοίγματα των ορόφων επαναλαμβάνονται ρυθμικά. Τα παράθυρα του ημιυπογείου έχουν τοξωτή απόληξη.
Το Καπνομάγαζο αποτελεί ισχυρό σημείο της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο με ποικίλες χρήσεις. Λειτούργησε ως φυλακή κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της πόλης (1941-1944) και του εμφυλίου.
Η παλαιά Καπναποθήκη αποκαθίσταται με σκοπό να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.
Το κτήριο της Καπναποθήκης, ιδιοκτησίας του δήμου, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή «αποτελεί αξιόλογο δείγμα ειδικής χρήσεως κτηρίου με σημαντικά μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, αναπόσπαστο τμήμα και μαρτυρία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αλεξανδρούπολης των αρχών του αιώνα» (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2788/43567/23-7-1997 – ΦΕΚ 858/Β/25-9-1997)
Πηγή : ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ «ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟΥ» ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΗΓΕΣ

  1. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ «ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟΥ» ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  2. Δ. Αλεξανδρούπολης: Βιβλιοθήκη το… Καπνομάγαζο
  3. Καπνομάγαζο/Δημοτική Βιβλιοθήκη – η ταυτότητα του έργου από το μηχανικό κ. Νίκο Στασινάκη
  4. σελίδα στο fb της βιομηχανικλης αρχαιολογίας
  5. σελίδα στο fb Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)
  6. Βασιλική Φραγκούδη (2023):Βιώσιμη Διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σχέση αλληλεπίδρασης με το τουριστικό μάρκετινγκ. Χάραξη Πολιτιστικής Διαδρομής: Βιομηχανική κληρονομιά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας μέσα από τις Καπναποθήκες. Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τουρισμού. Διδακτορική διατριβή (Σε εξέλιξη)
  7. Στο ιστορικό "Καπνομάγαζο" πλέον η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ηρακλής Φασουράκης, ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ "COMPAGNIE GENERALE DE TABAC", ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2021_12_2085).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης