ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παραγωγή, μετάδοση και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1937-1965

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Πολιτιστική Χρήση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μη Διατηρητέο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Βαγγέλης Χαρίτος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Χίου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Κάτω Πόρτα

ΠΟΛΗ

ΠΥΡΓΙ

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.2270684, 26.0005403

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 1936 αποφασίστηκε η ηλεκτροδότηση του Πυργίου. Το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, η εργασία ανατέθηκε στον Σταμάτιο Ι. Θελούδη, στον οποίο είχε δοθεί και η άδεια. Το Μάρτη του 1937 ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε. Αργότερα, εμφανίζεται με την επωνυμία που αναγράφεται στον τίτλο του παρόντος δελτίου. Διέθετε 203 μονοφασικές παροχές. Στις 13-12-1962, εξαγοράστηκε από τη Δ.Ε.Η, έναντι ποσού 170.000 δραχμών. Πωλητές οι: Θ.Ι Μπατάς επιχειρηματίας, Η.Γ Παντελάρος γεωργοκτηματίας, Γ.Ι Θεοτοκάς επιχειρηματίας, Κ. Κοντογιάννη-Θεοτοκά, Θ. Ισ. Μπατάς ναυτικός. Στη Δ.Ε.Η προσλήφθηκαν 4 άτομα, ανάμεσα τους οι Γ. Θεοτοκάς και Θ.Ι Μπατάς, καθώς και ο Θωμάς Κλεισσάς, ο μοναδικός τεχνικός της εταιρείας. Το 1965 ολοκληρώθηκε η γραμμή μέσης τάσης από τη Χίο στο Πυργί και μετά την κατασκευή του νέου δικτύου εντός του χωριού, σταμάτησε η λειτουργία της τοπικής μονάδας. Αργότερα, ο χώρος που άνηκε στη Δ.Ε.Η, εξαγοράστηκε από την κοινότητα και οικοδομήθηκε το Πνευματικό Κέντρο Πυργίου, ενώ παρέμεινε και μέρος του κτιρίου της ηλεκτρικής. 

ΠΗΓΕΣ

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

κ. Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου (επιβεβαίωση της θέσης της μονάδας).

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΗΛΙΑΣ Γ, ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΣ, ΘΩΜΑΣ Ι. ΜΠΑΤΑΣ, ΘΩΜΑΣ ΙΣ. ΜΠΑΤΑΣ, ΚΥΡ. Ι. ΘΕΟΤΟΚΑ, ΚΑΙ Γ. ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΥΡΓΙΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_06_2248).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης