ΤΥΠΟΣ

Συγκρότημα

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Τεχνική Σχολή

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1936- 1980 (;)

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ερείπιο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διατηρητέο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Βαγγέλης Χαρίτος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Χίου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Καρδαμάδα-Μεγάλο Μετόχι (σημ. Γεωργική Σχολή)

ΠΟΛΗ

Χαλκειός

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.3235009, 26.1045378

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τον Ιούλιο του 1931 αποφασίστηκε στα πλαίσια της προώθησης της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα, το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να ιδρύσει στη Χίο Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο. Για το σκοπό αυτό παραχωρήθηκε από την Ιερά Νέα Μονή μετά από εισήγηση της Μητρόπολης Χίου (επί αρχιερατείας του Ιωακείμ Στρουμπή) το κτήμα "Μεγάλο Μετόχι" έκτασης τριάντα περίπου στρεμμάτων, στην Καρδαμάδα. Στο χώρο υπήρχε ο ναός του Αγίου Πολυκάρπου και κάποια κτίρια για τη διαβίωση μοναχών που ασχολούνταν με το κτήμα. Πρόθεση της Μητρόπολης ήταν και η παραχώρηση κτήματος στα βόρεια του νησιού, ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Μουνδών για την ίδρυση αντίστοιχης σχολής που δεν ευοδώθηκε. Τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης θα επιβάρυναν τους δήμους και τις κοινότητες του νησιού. Τον Απρίλιο του 1932 ιδρύθηκε εντός της έκτασης της Γεωργικής Σχολής γεωργοκτηνοτροφικός σταθμός με διευθυντή τον Σκλιβάνο, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Καλιφόρνια με δαπάνες του εν Αμερική συλλόγου Χίων "Κοραής". Τον Ιούλιο του 1932 ανατέθηκε στον εργολάβο Π. Χατζηκυριάκο η ανέγερση των κτιρίων, με κόστος 230.000 δρχ. Το Μάιο του 1938 τελέστηκε η θεμελίωση του πειραματικού Γεωργικού σταθμού της Γεωργικής Σχολής. Στην τελετή αναφέρθηκε το όνομα του μεγάλου ευεργέτη της Σχολής Κ. Χωρέμη, από τον οποίο ονομάστηκε η Σχολή. 

Στον χώρο του κτήματος της Γεωργικής Σχολής (που συνεχίζει να αποτελεί ιδιοκτησία της Νέας Μονής) έχουν αναγερθει: οι Εργατικές Κατοικίες Χίου, η Λαχαναγορά Χίου, το κλειστό γυμναστήριο Καμποχώρων, οι εγκαταστάσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (παραλαβής μαστίχας και εργοστάσιο τσίκλας). Το Δεκέμβριο του 2020 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (Θεσσαλονίκη). Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά για την "αξιοποίηση των κτημάτων της πρώην Γεωργικής Σχολής". 

ΠΗΓΕΣ

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΧΩΡΕΜΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_06_2249).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης