ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παραγωγή τσιμέντου, ασβέστη και γύψου και προϊόντων τους

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Αικατερίνη Ριτζούλη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Θήρας

ΠΟΛΗ

Έξω Γωνιά

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

36.3861973, 25.4555005

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Θήρα διαθέτει πλούσια και σπάνια γεωλογία. Η θηραϊκή γη κατά πρώτο λόγο και ο ασβέστης εν συνεχεία είναι οι ύλες που εξυπηρέτησαν στο παρελθόν τον κατασκευαστικό τομέα. Στην παρούσα εργασία εντοπίστηκαν και παρουσιάζονται τέσσερα ασβεστοκάμινα, τα οποία δεν είναι σήμερα σε λειτουργία και τα ίχνη τους τείνουν να εξαφανιστούν, λόγω της εκτεταμένης οικιστικής ανάπτυξης. Στα καμίνια πραγματοποιήθηκε αυτοψία και καταγράφηκαν οι συντεταγμένες τους. Τα τρία εξ αυτών βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Πύργου και της Έξω Γωνιάς. Είναι χωροθετημένα πάνω στο έντονο ανάγλυφο της περιοχής, σχεδόν αμφιθεατρικά, με χαμηλότερο σημείο το ΝΔ τμήμα του οικισμού της Έξω Γωνιάς. Όλα τα καμίνια διαθέτουν λίθινη κυλινδρική βάση για την όπτηση, με σχετικά σταθερής διατομής κορμό, που τροφοδοτείται με ασβεστόλιθο από την κορυφή. Φαίνεται ότι λειτουργούσαν με το σύστημα «ΠΑΤΑ – ΤΡΑΒΑ». Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κατασκευές είναι λιθόκτιστες από ασβεστολιθικούς λίθους και βρίσκονται κοντά σε θέσεις ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Η χωροθέτηση των ασβεστοκάμινων του Πύργου έχει διευθετηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε η κυλινδρική βάση από την οποία τροφοδοτείται το καμίνι να είναι σε επίπεδο επισκέψιμο για την ευκολία της ρίψης του ασβεστόλιθου εντός αυτής και εν συνεχεία της καύσης του, λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Αικατερίνη Ριτζούλη, ΑΣΒΕΣΤΟΚΑΜΙΝΟ ΥΠ' ΑΡ. 3 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_06_2257).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης