ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ελαιοτριβείο – ελαιουργείο - πυρηνελαιουργείο Επεξεργασία δημητριακών και οσπρίων (αλευρόμυλος, ορυζόμυλος κ.ά.)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1927-1952

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μη Διατηρητέο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Βαγγέλης Χαρίτος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Χίου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Χωριοπήγαδα ή Ατσιγγαναριά

ΠΟΛΗ

ΘΥΜΙΑΝΑ

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.3151907, 26.1307077

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το σημερινό κτίριο του ελαιοτριβείου χτίστηκε το 1903 από τον Σαραντή Σαραντινό. Πιθανόν να υπήρχε παλαιότερο ελαιοτριβείο, το οποίο να καταστράφηκε από το σεισμό του 1881. Το ελαιοτριβείο τότε ζωοκίνητο, απέκτησε κίνηση με μηχανή και νέο εξοπλισμό (ελαιόμυλο, πιεστήριο, αλευρόμυλο) το 1927, από τον γιό του Σαραντή, Δημήτριο. Υπήρξε το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στα Θυμιανά. Εκτός από ελαιόλαδο, παρήγαγε και λάδι από τους καρπούς της τερεβινθιάς (τσικουδιά στο τοπικό ιδίωμα). Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Σταματίου Σαραντινού (γιού του Δημητρίου) η γερμανική πετρελαιομηχανή με πυροκεφαλή, αγοράστηκε από τον πατέρα του το 1927, από τα ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΧΙΟΥ, που χρησιμοποιήθηκε κατά την οικοδόμηση του εργοστασίου για τη μάλαξη τσιμεντοκονιάματος. Η κίνηση μεταδιδόταν από τη μηχανή μέσω ιμάντα σε έναν άξονα, από τον οποίο με ιμάντες γινόταν η μετάδοση της κίνησης στα μηχανήματα. Μηχανικό ήταν και το πιεστήριο (αργότερα ήταν υδραυλικά) με ειδικό σύστημα αυξομείωσης της ασκούμενης πίεσης. Για την έκθλειψη των καρπών της τερεβινθιάς, χρησιμοποιούνταν πριν την τοποθέτηση στις μυλόπετρες, ειδικό χειροκίνητο μηχάνημα για τη θραύση του καρπού πριν τη πολτοποίηση. Το ελαιοτριβείο λειτούργησε μέχρι το 1952, όταν ο Στ. Σαραντινός κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.  

ΠΗΓΕΣ

Σταφυλέρα Στυλιανού Θυμιανά το χωριό μου Χίος 1976

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

κ. Σταματίου Σαραντινού

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ- ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ ΔΗΜ. Σ. ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_07_2261).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης