ΤΥΠΟΣ

Εξοπλισμός

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ανεμογεννήτριες

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1990-2000

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Κωνσταντίνος Γκαράκης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Σύρου

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.4439060, 24.9205900

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 1989 ως το 1993 ο ΟΤΕ υλοποιήσε ένα πολύ πρωτοποριακό και φιλόδοξο για τα δεδομένα του Ελληνικού Δημοσίου που είχε ως σκοπό την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε σταθμούς τηλεπικοινωνιών. Οι στόχοι του προγράμματος ήταν οι ακόλουθοι:
i. H συμβολή του ΟΤΕ στη γενικότερη προσπάθεια διατήρησης και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και περιορισμού της ρύπανσης απο τη χρήση ορυκτών υγρών καυσίμων.
ii. Σταδιακή υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα την αιολική ενέργεια η οποία αφθονεί στον νησιωτικό χώρο.
iii. Η εξασφάλιση μις πρόσθετης πηγής ενέργειας για τους αναμεταδότες του, που ειναι εγκατεστημένοι σε δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίες έχουν συχνά προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Απο τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο ΟΤΕ ξεκίνησε πρόγραμμα ανεμολογικών μετρήσεων και ως το τέλος του 1993 εγκατέστησε επτά (7) ανεμογεννήτριες ισχύος 60-110 kWp. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ήταν περίπου 650 kWp. H χρηματοδότηση του αιολικού προγράμματος του ΟΤΕ έγινε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Valoren. Στην θέση Βούλιας στη Σύρο εγκαταστάθηκε το 1990 μια α/γ WINCON, δανέζικης κατασκευής ισχύος 110kW. H α/γ αυτή λειτούργησε ως περίπου το 2000 με ικανοποιητική ενεργειακή παραγωγή κυρίως τα πρώτα χρόνια λειτουργία της. Η α/γ λειτούργησε διασυνδεδεμένη με το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο τροφοδοτώντας τους καταναλωτές του νησιού. Ο κύριος μηχανισμός της ανεμογεννήτριας στηρίζεται σε ένα μεταλλικό σωληνωτό πύργο διαμέτρου 2m και ύψους 22m γαλβανισμένο εν θερμώ. Υπάρχει μια μικρή πόρτα για επιθεώρηση και ρύθμιση των αλεξιπτώτων των πτερυγίων. Στη βάση μέσα στον πύργο υπάρχει ο κεντρικός ηλεκτρικός πίνακας και ο υπολογιστής ελέγχου της ανεμογεννήτριας. Η ανεμογεννήτρια είναι οριζοντίου άξονα, με τρία πτερύγια απο πλαστικό υλικό σταθερού βήματος. Διαθέτει δυο συστήματα μηχανικών φρένων, ένα στον άξονα υψηλής ροπής και ενα στον άξονα χαμηλής ροπής. Στον άξονα υψηλής ροπής υπάρχει δακτύλιος με ψύκτρες για απαγωγή ρευμάτων απο κεραυνικά πλήγματα. Τα πτερύγια διαθετουν στα άκρα τους, αλεξίπτωτα που ενεργοποιούνται φυγοκεντρικά. Η αντιστάθμιση της γεννήτριας γίνεται με αυτόματο σύστημα ελέγχου ενώ υπάρχει ανεμόμετρο και ανεμοδείκτης. Μέσα στον σταθμό ΟΤΕ έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικός υπολογιστής (με λογισμικό UNIX) στον οποίο μεταφέρονταν τα δεδομένα απο τον υπολογιστή της ανεμογεννήτριας, απο τον οποίο υπήρχε η δυνατότητα για περισσότερους χειρισμούς στην ανεμογεννήτρια. Σε αυτό ήταν συνδεδεμένοι ένας μετεωρολογικός σταθμός (μέτρηση ταχύτητα και διεύθυνσης ανεμου, ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία) και η γραμμή τηλεχειρισμού απο τον τοπικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Στην Αθήνα υπάρχει αντίστοιχος ηλεκτρονικός υπολογιστής (με ειδκό λογισμικό σε λειτουργικό σύστημα DOS) ο οποίος μέσω modem συνδέεται με τον υπολογιστή στον σταθμό του ΟΤΕ και να πραγματοποιούνται όλοι οι χειρισμοί εξ αποστάσεως, ενώ να μεταφέρονται τα δεδομένα και να αποθηκεύονται για επεξεργασία. Η ενεργειακή του παραγωγή για το πρώτο έτος λειτουργίας του ήταν 300.000 kWh (μέσος ετήσιος συντελεστής εκμετάλλευσης 31.1%) που ήταν πολύ ικανοποιητική. Τον Ιανουάριο του 2022, έπεσε κεραυνός στη θέση της ανεμογεννήτριας και έκοψε το ένα πτερύγιο (υπάρχει video απο drone). O Δήμος Σύρου έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να απεγκατασταθεί και να απομακρυνθεί (2/2022).

Για την α/γ αυτή έχουν πραγματοποιηθεί δύο δημοσιεύσεις στο 4ο Εθνικό Συνέδριο για τις Ήπιες Μορφές Ενέργειας που πραγματοποίηθηκε στη Ξάνθη στις 6-8 Οκτωβρίου 1992, οι οποίες και επισυνάπτονται.

BINTEO

Σύρος: Κεραυνός "χτύπησε" την ανεμογεννήτρια στο Βούλια (Drone Πλάνα)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Κωνσταντίνος Γκαράκης, Η ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_09_2275).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης