ΤΥΠΟΣ

Εξοπλισμός

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ανεμογεννήτριες

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1990-2000

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Kωνσταντίνος Γκαράκης και Γεωργία Ορφανάκη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Έβρου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Ακρωτήριο Αγίου Ανδρέα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

40.4732840, 25.4499420

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΔΕΗ τη χρονική περίοδο 1990-94 παρουσίασε ένα αξιόλογο αιολικό πρόγραμμα δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του 1993 είχε υλοποιήσει αιολικούς σταθμούς συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 17,36 MW, ενώ το 1994 κατασκεύασε αιολικά πάρκα ισχύος 9,5 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο του αιολικού προγράμματος της ΔΕΗ βασίστηκε σε Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις (προγράμματα ΗΟRS-QUOTA, MOΠ, Valoren κα) ενώ η τα κεφάλαια της ίδιας συμμετοχής κυμάνθηκαν σε ποσοστά 10-30%. Η παντελής έλλειψη ιδίων επενδυτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΔΕΗ, αποδεικνύει την αδιαφορία των διοικήσεων της για την ανάγκη αξιοποίησης του εγχώριου αιολικού δυναμικού, γεγονός που επαληθεύτηκε τις επόμενες δεκαετίες. Στην θέση του ακρωτηρίου του Αγ. Ανδρέα στην Σαμοθράκη εγκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο του 1990, τέσσερεις (4) ανεμογεννήτριες Windmatic-EAB, ισχύος 55kWp έκαστη, οπότε συνολικής ισχύος 220 kWp. Η θέση του έργου ήταν μοναδική σε ένα στενό και επιμηκές ακρωτήριο, που προσομοίωνε συνθήκες υπεράκτιου αιολικού πάρκου. To αιολικό πάρκο αυτό χρηματοδοτήθηκε απο το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΗΟRS-QUOTA και οι ανεμογεννήτριες λειτούργησαν μη αποδοτικά ως τις αρχές του 2000, οπότε έπαυσε και η λειτουργία τους. Οι ανεμογεννήτριες ήταν οι «ΑΙΟΛΟΣ 55» οι οποίες παραδόθηκαν την περίοδο 1990-93 ως δήθεν προϊον συμπαραγωγής της ΕΑΒ και του ξένου κατασκευαστή. Στην πραγματικότητα ήταν οι ανεμογεννήτριες Windmatic 15S οι οποίες είχαν κατασκευαστεί απο την δανέζικη εταιρεία DWT (η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων εξαγοράστηκε απο την εταιρεία Vestas) και απλά έγιναν αποδεκτές απο την ΕΑΒ και παραδόθηκαν χωρίς καμία ουσιαστική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διεθνής διαγωνισμός συμπαραγωγής των ανεμογεννητριών έγινε τουλάχιστον δύο φορές, απο τα τέλη του 1984, με αποτέλεσμα οι επιλεχθείσες ανεμογεννήτριες περί τα μέσα του 1987 να αποτελούν ξεπερασμένα τεχνολογικά προϊόντα, οπότε παρεδόθησαν στην ΔΕΗ. Η ετήσια μετρημένη ταχύτητα ανέμου σε ύψος 10m που μετρήθηκε στη θέση εγκατάστασης ήταν 6,6 m/s. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων στελεχών της ΔΕΗ (ΔΕΜΕ και Διεύθυνση Νήσων Αιγαίου) τα αιολικά πάρκα αποτέλεσαν ένα ξένο και ενοχλητικό τμήμα του τομέα της παραγωγής για τα μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, γεγονός απο αποδεικνύεται απο τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΔΕΗ.
To 2018 οι ανεμογεννήτριες απεγκαταστάθηκαν απο την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Kωνσταντίνος Γκαράκης και Γεωργία Ορφανάκη, ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_09_2285).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης