Οι δραστηριότητες για την αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού στην Ελλάδα, ξεκίνησαν το 1977. H ΔΕΗ που είχε μονοπωλιακή θέση συμμετείχε σε δύο πιλοτικά έργα φωτοβολταϊκών (φ/β) του ερευνητικού προγράμματος της ΕΟΚ (1980-1983). Το φωτοβολταϊκό έργο της Αγίας Ρούμελης στο Δ. Σφακίων στην Π.Ε. Χανίων (πλησίον του ομώνυμου οικισμού, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς) ήταν ένας αυτόνομος σταθμός για την ηλεκτροδότηση της κοινότητας. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο λόγω θέσης, εγγύητητας με την θάλασσα, πλησίον αρχαιολογικού χώρου και με έλλειψη ικανού λιμένα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1982 με επιτυχία αλλά εντέλει είχε άδοξο τέλος αντί να συνδεθεί με το τοπικό δίκτυο το 1991, αποξηλώθηκε. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση Φ/Β σταθμού στην Ελλάδα και η εγκατεστημένη του ισχύς ήταν 50 kWp με τη χρήση συσσωρευτών. H περιοχή της Αγίας Ρούμελης ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 να κατακλύζεται απο τουρίστες-πεζοπόρους λόγω οτι αποτελούσε την έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Υπήρχε μόνο θαλάσσια πρόσβαση ενώ ο οικισμός δεν ήταν συνδεδεμένος με το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο. Οπότε με τον φ/β αυτό σταθμό θα καλύπτονταν οι ηλεκτρικές ανάγκες τοι οικισμού, με την βελτίωση των συνθηκών ζωής ενώ θα παράγονταν ηλεκτρική ενέργεια με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο. Ο σταθμός ήταν αυτόνομος και στο έργο συμμετείχε πέρα απο την ΔΕΗ, η Γαλλική εταιρεία SERI-RENAULT και η VARTA battery. Tα φ/β πλαίσια ήταν μονοκρυσταλλικού πυριτίου και παρήχθησαν απο Γαλλικές βιομηχανίες, όπως και ο μετατροπέας συνεχούς/εναλλασσομένου ρεύματος. Το φ/β σύστημα συμπεριλαμβανόταν μια εφεδρική γεννήτρια για περιπτώσεις τυχόν ανωμαλιών ή πολύ υψηλής ζήτησης. Υπεύθυνος έργου απο την μεριά της ΔΕΗ ήταν ο κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης. Ο σταθμός τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 1982. Ο σταθμός δούλεψε με επιτυχία ως το 1991 οπότε και συνδέθηκε ο οικισμός με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η ΔΕΗ αποξήλωσε τον σταθμό αντί να τον συνδέσει στο ηλεκτρικό δίκτυο και να συνεχίσει να παρέχει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Η είδηση κυκλοφόρησε στην Ευρώπη με αρνητικά σχόλια, αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα οτι οι ανανεώσιμες πηγές δεν χρειαζόνταν στα δίκτυα της ΔΕΗ. Ήταν η αντίδραση στις νέες τεχνολογίες με επιμονή στο καθεστώς πετρελαίου. Ο χώρος πλέον χρησιμοποιείται ως ελικοδρόμιο.
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του κ. Ι. Χατζηβασιλειάδη, Μισός αιώνας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκδόσεις Αίολος 2021.
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Κωνσταντίνος Γκαράκης & Γεωργία Ορφανάκη, ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ ΧΑΝΙΩΝ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_09_2298).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις