ΤΥΠΟΣ

Εξοπλισμός

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ανεμογεννήτριες

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1994-2013

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Κωνσταντίνος Γκαράκης & Γεωργία Ορφανάκη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Λέσβου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Αγρηλιά Κρατήγου

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.0204230, 26.6108670

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ήταν το 1994 όταν δημιουργήθηκε το αιολικό πάρκο του Δήμου Μυτιλήνης, με την τοποθέτηση δύο βελγικών ανεμογεννητριών τύπου HMZ Windmaster, ισχύος 300 KW η καθεμία. Η θέση εγκατάστασης είναι Κουτσουμπάρα/Στρατηγού στο Δ. Μυτιλήνης. Οι δύο πρώτες αυτές ανεμογεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία το 1996, με πρωτοβουλία της Αμιγούς Αιολικής Εταιρείας του πρώην Δήμου Μυτιλήνης. Το 1996 ξεκίνησε η εγκατάσταση και μιας τρίτης ανεμογεννήτριας, τύπου Micon M700/225, που με ισχύ 225 kW τέθηκε σε λειτουργία το 1998. Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια τοποθετήθηκε με επιχορήγηση ύψους 180 εκατ. δραχμών από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και άλλων 40 εκατ. δραχμών που έδωσε το Υπουργείο Αιγαίου, ενώ οι δύο πρώτες ανεμογεννήτριες κόστισαν η κάθε μία 300 εκατ. δραχμές. Η λειτουργία των τριών ανεμογεννητριών απέφερε στον τότε Δήμο Μυτιλήνης έσοδα ύψους 160 με 180 χιλ. ευρώ ετησίως, ωστόσο οι ίδιες εγκαταλείφθηκαν από τις τότε δημοτικές αρχές, με τα ανταλλακτικά και τα αναλώσιμα που προορίζονταν για τη συντήρησή τους, να βρίσκονται στα ράφια αποθηκών. Οι ανεμογεννήτριες λειτούργησαν κανονικά μέχρι και το 2006, ενώ από έλλειψη συντήρησης και επιμέλειας σε μια περίοδο ισχυρών ανέμων που ξεπέρασαν τα 10 Μποφώρ, δε λειτούργησε το σύστημα πέδησης της μίας από τις πρώτες που είχαν τοποθετηθεί ώστε να σταματήσει από μόνη της, κι έτσι υπερταχύνθηκε η πτερωτή της με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά από την υψηλή θερμοκρασία που ανέπτυξε, να σπάσει στη μέση ο πυλώνας και να καταστραφεί. Η δεύτερη από τις αρχικές ανεμογεννήτριες σώθηκε χάρη στο γεγονός ότι έσπασε το ένα της πτερύγιο και δεν καταστράφηκε πλήρως. Για τα χρόνια που ακολούθησαν, η εικόνα αυτή των ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο παρέμενε η ίδια, με την πρώτη να μένει πεσμένη στο έδαφος και τη δεύτερη με το φτερό της σπασμένο. Από τον Ιούλιο του 2011 που τη λειτουργία του αιολικού πάρκου ανέλαβε η ΑΔΕΛ (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση), πέρασαν μήνες μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί η τρίτη ανεμογεννήτρια, που δεν είχε πάθει ζημιά, η οποία άρχισε να λειτουργεί και πάλι το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Μέσα στην άνοιξη του 2012, σύμφωνα με τον κ. Ταξείδη, η ΑΔΕΛ ανέλαβε την κατασκευή του φτερού της δεύτερης ανεμογεννήτριας, ενώ αυτή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς, πουλήθηκε τη χρονιά 2009 - 2010 ως πέντε τόνοι χαλκού και 45 τόνοι χάλυβα, για το ποσό των 2.000 ευρώ. Αν και υπήρξε η πρόθεση από τον Δήμο για επιδιόρθωση των ανεμογεννητριών και επανεργοποίηση του αιολικού πάρκου με δύο ανεμογεννήτριες αυτό δεν κατέστη δυνατό και οι εγκαταστάσεις του λεηλατήθηκαν. Πλέον το αιολικό πάρκο είναι εκτός λειτουργίας του και έχει ανακληθεί και η άδεια του. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αποξήλωση του εξοπλισμού και αποκατάσταση του περιβάλλοντος με μέριμνα του Δ. Μυτιλήνης.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Κωνσταντίνος Γκαράκης & Γεωργία Ορφανάκη, ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_09_2315).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης