ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Φυτική παραγωγή

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Ηρακλής Φασουράκης

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Τσουμάνης Δημήτρης, Ντίνα Μουτάφη, Νίκος Κωνσταντουλέας, Δωρα Θεοδωροπούλου

ΠΟΛΗ

Κάτσικας Ιωαννίνων

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.6096880, 20.9044190

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ως συμβολή στον προβληματισμό, νομίζω πως δεν είναι χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο, ακριβώς επειδή δεν εχει διακριβωθεί τεκμηριωμένα η ταυτότητα του αρχιτέκτονα. Πληροφοριακά, το γεωτεμάχιο εντάσσεται στον κηρυγμένο και οριοθετημένο, κατά τον πρώην Ν 3028/2002 και πλέον Ν4858/2021, αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας. Η κήρυξη αυτή προστατεύει με αδόμητη Ζώνη Α' τις αρχαιότητες (προϊστορικές, ελληνιστικές κλπ) στον ομώνυμο λόφο και τα όρια αυτής της ζώνης ταυτίζονται εν πολλοίς με το περίγραμμα του λόφου. Το υπόλοιπο της οριοθέτησης μεριμνά, πολύ συνοπτικά, για την προστασία του άμεσου περιβάλλοντος του λόφου, τυχόν αγνώστων ακόμη υπεδάφιων αρχαιοτήτων κλπ. Στην νέα προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο εφαρμογή του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου arxaiologikoktimatologio.gov.gr δεν υπάρχει καταχώρηση χαρακτηρισμού ειδική για το συγκεκριμένο κτίσμα (το ΑΚ δεν είναι πλήρως ενημερωμένο και συμπληρώνεται διαρκώς). Σε όποια περίπτωση, για το θέμα θα μπορούσε να ερωτηθεί η αρμόδια Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Β. Ιονίων Νήσων.
Από κα Ελένη Κοτζάμπο, Πηγή : ΑΜΕ Αρχιτεκτονική Μοντερνισμός Ελλάδα / AMG Architecture Modernism Greece

Η καλλιέργεια λυκίσκου είχε ξεκινήσει σε πειραματικό στάδιο στα Γιάννενα, λίγα χρόνια πριν την έλευση της ζυθοποιίας Φιξ, εν έτει 1954. Το… πείραμα έγινε στις εκτάσεις του γεωργικού σταθμού στον Κατσικά. Όπως αναφέρεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην «Ηπειρωτική Εστία» το 1958 με την υπογραφή του γεωπόνου Νικόλαου Ζυγούρη, καλλιεργήθηκε μια συγκεκριμένη ποικιλία λυκίσκου, η οποία ευδοκίμησε. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, με τον Ζυγούρη, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. «Η διάδοσις της καλλιέργειας του λυκίσκου, όστις ενταύθα απεδείχθη αποδοτικώτερος και μεγαλυτέρας αξίας του εκ του εξωτερικού εισαγομένου και του οποίου, ως γνωστόν, γίνεται μεγάλη χρήσις εις την ζυθοποιίαν, θέλει αποβή λίαν επωφελής εις την εγχώριον παραγωγήν και, όταν καλλιεργήται εις αρκετήν ποσότητα ώστε να επαρκή διά τάς ανάγκας της εγχωρίου ζυθοποιίας, θα εξοικονομήται σημαντική ποσότης συναλλάγματος» επισημαίνεται στο κείμενο του Ζυγούρη.
Λίγα χρόνια αργότερα, ήρθε η επένδυση της ζυθοποιίας Φιξ, ενώ παράλληλα το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε και σε ένα πρόγραμμα διάδοσης της καλλιέργειας του λυκίσκου.
Με την κατάρρευση όμως της ζυθοποιίας Φιξ κατά τη μεταπολίτευση, μπήκε ένα τέλος σε αυτήν την καλλιέργεια. Λόγω χρεών των ιδιοκτητών, το ξηραντήριο Φιξ και οι εκτάσεις πέρασαν στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας. Και ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν το εργοστάσιο ερημώθηκε…
Πηγή : Όταν καλλιεργούσαν λυκίσκο

 

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Πράγματι ο Ζενέτος είχε κάνει το 1959 μελέτη για το Ξηραντήριο της Φιξ στα Ιωάννινα. Υπήρχαν στα Ιωάννινα και μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας λυκίσκου. Δεν είχα δει ποτέ παραπάνω σχέδια από το ξηραντήριο και είχα την εντύπωση ότι τα σχέδια του Ζενέτου δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Επίσης είναι το μόνο από τα κτίρια της Φιξ που δεν είχα εικόνα! Βλέποντας την φωτογραφία αριστερά αναγνωρίζω πάντως κάποιες από τις προθέσεις του αρχιτέκτονα σε μια όμως πολύ διαφορετική παραλλαγή. Από προφορικές μαρτυρίες του κύριου Τσιρώνη γενικού διευθυντή της Φιξ για αρκετά χρόνια υπήρχε ξηραντήριο στα Ιωάννινα. Και σχέδια υπήρχαν όπως ξέρουμε. Προφορική μαρτυρία τη κας Δώρας Θεοδωροπούλου, από την έρευνά της για τον αρχιτέκτονα Τ.Ζενέτο Πηγή : ΑΜΕ Αρχιτεκτονική Μοντερνισμός Ελλάδα / AMG Architecture Modernism Greece (https://www.facebook.com/groups/393209618019810/posts/720447651962670/)

BINTEO

Selected Original - Hop Picking (1950)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ηρακλής Φασουράκης, ΚΤΙΡΙΟ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΦΙΞ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_11_2362).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης