ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Αρτοποιία, παραγωγή προϊόντων αλεύρων (μακαρονοποιείο, παξιμάδια)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1926-1957 περίπου

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εμπορική Χρήση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Πέτρος Αναματερός, Κώστας Μαυρογιάννης, Ντίνα Μουτάφη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Νάξου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Νάξος

ΠΟΛΗ

Χώρα Νάξος

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.1076850, 25.3758120

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βάσει των δεδομένων που διαθέτουμε μέχρι τώρα, το εργοστάσιο των αδελφών Σφυρόερα φέρεται να ξεκίνησε τις εργασίες του το 1926. Στην αρχή ως «Εργοστάσιον Μακαρονοποιίας “Η Νάξος”» και αργότερα στα μέσα του 1930, επέκτεινε τις δραστηριότητές του, όπως μας πληροφορεί σε μικρή παράγραφο η εφ. Φωνή Νάξου-Πάρου (φ.239, 17/8/1930, σ.4): «Μεταξύ των προόδων της πόλεώς μας είναι και η ίδρυσις ευρωπαϊκού αρτοποιείου ενταύθα υπό των Αδ. Σφυρόερα, το άριστον ψωμί του οποίου αγοράζεται από όλην την νήσον». «Επίσης κατασκευάζει παντός είδους ψιλικά ήτοι παξιμάδια, ζαχαροκούλουρα βανίλιας, κανέλλας κλπ. με ειδικόν τεχνίτην ελθόντα εξ Αθηνών» (εφ. Ναξιακόν Βήμα φ.1, 15/10/1930, σ.4). Εκτός από τα χρόνια της Κατοχής στο νησί, η επιχείρηση δεν φαίνεται να έπαυσε τη λειτουργία της καθόλου, τουλάχιστον μέχρι το 1957 όπου σε δημοσίευση στον Τύπο αναγγέλουν την πρόθεση πώλησης του ακινήτου όπου βρίσκεται «το Εργοστάσιον αρτοποιίας και μακαρονοποιίας Αδελφών Σφυρόερα» (εφ. Ναξιακή Πρόοδος φ.232, 20/9/1952, σ.2). 

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Μακαρονοποιία Σφυρόερα (και η ποτοποιία Προμπονά) εξαιρέθηκε από το φόρο που επέβαλε η Κοινότητα Νάξου στα εξαγώγιμα προϊόντα υπέρ της ανεγέρσεως του Γυμνασίου. Βλ. Σοφία Κατσουρού, «Ευτυχές και Αίσιον το Νέον Ετος 1930 – Μέρες της Εκπαίδευσης Μέρες του Γυμνασίου Νάξου, Φλέα τ.58, Απρίλης-Ιούνης 2018, σ.95.

ΠΗΓΕΣ

Εργασία προς δημοσίευση για τη "Βιομηχανική Ιστορία της Νάξου" από τους ερευνητές Πέτρο Αναματερό και Κώστα Μαυρογιάννη. Οι πηγές είναι κυρίως: ο Ναξιακός Τύπος και διάφορα έγγραφα από ιδιωτικές συλλογές, προφορικές μαρτυρίες, διαδίκτυο: https://orinosaxotis.blogspot.com/2017/03/1930.html?fbclid=IwAR1qSIA7-TjhybSXFE0JeMqPDjGRwS86WDhdiAzNbOh8kEM1hha-zQhEc5w

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Νίκος Βελώνης, Γιώργος Σφυρόερας, Δημήτρης Παντελιάς.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Πέτρος Αναματερός, Κώστας Μαυρογιάννης, Ντίνα Μουτάφη, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ & ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΟΙΪΑΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΦΥΡΟΕΡΑ ΕΝ ΝΑΞΩ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_11_2394).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης