Πρόκειται για έναν από τους ψηλότερους και σημαντικότερους φάρους των ελληνικών θαλασσών, και το μεγαλύτερο που έχτισαν οι Άγγλοι στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο θαλάσσιο διάβα του στενού Κυθηρων- Πελοποννήσου, συνδέοντας την κεντρική με την ανατολική μεσόγειο. Στο πέρασμα αυτό λειτουργούν και οι φάροι στο ακρωτήρι Ματαπά της Μάνης και στον Καβομαλιά.
Κατασκευάστηκε το 1857, σε σχέδιο του μηχανικού Alexander Gordon, και έχει κυκλικό πύργο που φτάνει τα 25 μέτρα ύψος. Οι μηχανισμοί του φάρου, βάρους 20 τόνων, έφτασαν από την Αγγλία, ενώ το υπόλοιπα οικοδομικά υλικά προέρχονται από την περιοχή. Στο έργο δούλεψαν περίπου 50 εργάτες, κάποιοι από τους οποίους έμεναν σε σπηλιά της περιοχής. Αρχικά, μετέδιδε μια αναλαμπή ανά λεπτό με φωτοβολία 24 ναυτικών μιλίων. Ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε το 1984 και αυτοματοποιήθηκε το 1989. Μεταδίδει 3 φωτοβολές ανά 30 δευτερόλεπτα με εμβέλεια 19 ναυτικών μιλίων.
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μουτάφη Ντίνα, ΦΑΡΟΣ ΜΟΥΔΑΡΙΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_12_2427).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις