ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Αρτοποιία, παραγωγή προϊόντων αλεύρων (μακαρονοποιείο, παξιμάδια)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1934 - 1994

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ερείπιο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Κωνσταντίνος Γκαράκης & Γεωργία Ορφανάκη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Αχαΐας

ΠΟΛΗ

Πάτρα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.2327194, 21.7257501

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το χαρακτηριστικό κίτρινο εργοστάσιο βρίσκεται, πλήρως εγκαταλελειμμένο σήμερα, κοντά στην Ακτή Δυμαίων, πίσω από σούπερ μάρκετ μεγάλη αλυσίδας που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο σημείο. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Ιστορικό Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας 1825-1975» ο Νίκος Σαραφόπουλος: Οι «Ζύμαι Πατρών Α.Ε.» ιδρύθηκαν το 1934 από τους: Ν. Ναχνικιάν, Η. Γκιώχα και Σ. Ηλιάδη. Βρισκόταν στην οδό Παρνασσού 8, Μεγάλου Γύρου όπως ονομαζόταν εκείνα τα χρόνια (προφανώς λόγω της τοποθεσίας της: Μεγάλο Γυρί). Είχε έκταση 480 τ.μ. σε οικόπεδο 1,3 στρεμμάτων. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 λειτουργούσε με 16 εργαζόμενους και σκοπό του είχε την Παρασκευή αρτοζύμης και ζυμών κάθε λογής. Το εργοστάσιο αυτή παρήγαγε μαγιά και ως κτίριο χαρακτηρίζεται από τους τσιμεντένιους κώνους που σχηματίζουν μία μικρή πυραμίδα. Οι παλαιότεροι που ζούσαν στην περιοχή ή περνούσαν συχνά από το σημείο θυμούνται ακόμα την χαρακτηριστική μυρωδιά της μαγιάς. Σήμερα η απόλυτη εγκατάλειψη σε μια περιοχή όπου επίσης στέκουν τα «κουφάρια» της Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, της Πειραϊκής-Πατραϊκής κα. Έκλεισε στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Κωνσταντίνος Γκαράκης & Γεωργία Ορφανάκη, ΖΥΜΑΙ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε., στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_12_2514).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης