ΤΥΠΟΣ

Συγκρότημα

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ελαιοτριβείο – ελαιουργείο - πυρηνελαιουργείο

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1900-1990

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Μαρία Μαυροειδή, Βασίλης Σταματάκος, Κώστας Ζερμπίνος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Λέσβου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Καμπούδι

ΠΟΛΗ

Αγιάσος

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.0854170, 26.3704490

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 1900 χτίστηκε στο Καμπούδι η καινούργια μηχανή (ελαιοτριβείο), με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας και με οικονομική συνεισφορά των κατοίκων της Αγιάσου. Διέθετε έξι  πιεστήρια και αποθήκες ελιάς. Λειτουργούσε όμως με πέντε πιεστήρια, επειδή το έκτο ήταν πάντα χαλασμένο. Το 1929 πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Αγιάσου. Γύρω στα 1973 ανακαινίστηκε και ηλεκτροδοτήθηκε. Από το 1990 δεν λειτουργεί. 

Το ελαιοτριβείο είναι ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα που περικλείεται από ψηλό μαντρότοιχο. Αποτελείται από το κυρίως κτίριο του ελαιοτριβείου και από βοηθητικά κτίρια, όπου αποθηκευόταν ο ελαιόκαρπος (Μπατές). Το κυρίως κτίριο στεγάζεται με δίρριχτη κεραμοσκεπή με βυζαντινά κεραμίδια. Στη βορειοανατολική γωνία υψώνεται η κυλινδρική κτισμένη με οπτόπλινθους καμινάδα. Το βοηθητικά κτίρια είναι είτε λιθόκτιστα, είτε μεικτής κατασκευής (λίθοι, συμπαγή τούβλα, ξύλινα στοιχεία) και στεγάζονται με δίρριχτες κεραμοσκεπές με βυζαντινά κεραμίδια.

Στο εσωτερικό σώζεται ο ατμολέβητας και η ατμομηχανή του 1900, κατασκευής του Πειραιώτικου μηχανουργείου Τζων Μακ Δούαλ και Βάρβουρ.  

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2023_01_2529).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης