ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Τεχνική Σχολή

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εκπαιδευτική Χρήση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Ηρακλής Φασουράκης

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Δημήτριος Κοτροκόης, Παναγιώτης Τουλιάτος, Νικηφόρος Θεοδωρόπουλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κεφαλληνίας

ΠΟΛΗ

Ληξούρι

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.2077350, 20.4362240

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 1915  ξεκίνησε η ζωή της ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ  (Β.Ε.Σ) από κληροδότημα του Παναγή Α. Βαλλιάνου με την  κατασκευή των κτηριακών υποδομών σε  μια έκταση 12 στρεμμάτων, των εξαιρετικής αρχιτεκτονικής  κτηρίων που διεσώθησαν από τους καταστροφικούς του 1953(και μεταγενέστερους)  και σήμερα στεγάζουν το τμήμα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ καθώς και το κτήριο του Μηχανουργείου στο οποίο λειτουργούν τα εργαστήρια του Μηχανολογικού Τομέα του ΕΠΑΛ Ληξουρίου.
Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα με μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) η Β.Ε.Σ  ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1927.

Την Πρώτη περίοδο (1927—1934) λειτούργησε  αρχικά η Στοιχειώδης Τεχνική Σχολή με δύο τμήματα Ειδικοτήτων:
Υφαντουργίας
Βιβλιοδετικής
και η Μέση Τεχνική Σχολή με δύο τμήματα Ειδικοτήτων:
Ηλεκτρομηχανουργίας
Εργοδηγών—Σχεδιαστών Δομικών Έργων

Τη Δεύτερη Περίοδο (1934—1944) προστέθηκε 1 ακόμη έτος σπουδών και στα δύο τμήματα ειδικοτήτων της Μέσης Τεχνικής Σχολής.

Το διάστημα 1944—1948 δεν τέθηκε σε λειτουργία.

Την Τρίτη Περίοδο (έως το 1951) λειτούργησε η Στοιχειώδης Τεχνική Σχολή με δύο     τμήματα Ειδικοτήτων:
Ξυλουργών και
Υφαντουργών
και η Σχολή Υπομηχανικών του ΕΜΠ με δύο τμήματα Ειδικοτήτων:
Πολιτικών Υπομηχανικών και
Ηλεκτρολόγων—Μηχανουργών Υπομηχανικών

Την Τέταρτη Περίοδο (1951—1976) λειτούργησε η  Κατωτέρα Τεχνική Σχολή με τέσσερα τμήματα Ειδικοτήτων:
Υφαντουργών
Ξυλουργών
Μηχανοτεχνιτών
Ηλεκτροτεχνιτών
Τεχνιτών Οικοδόμων
και η Μέση Τεχνική Σχολή με τρία τμήματα Ειδικοτήτων:
Εργοδηγοί Δομικών Έργων
Εργοδηγοί Μηχανολόγων
Εργοδηγοί Ηλεκτρολόγων
Σε αυτήν  την  χρονική περίοδο ιδρύεται (ΦΕΚ86/Α’/14-5-1957)και αρχίζει να λειτουργεί η  Σχολή  Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού με δυναμική παρουσία στον κλάδο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας μιας και οι απόφοιτοι στην επαγγελματική τους εξέλιξη α αποκτούν το πτυχίο του Α’ Μηχανικού, ενώ και μέχρι το 1961 λειτουργεί και η Σχολή Υπομηχανικών του ΕΜΠ με τις προαναφερθείσες ειδικότητες.

Το 1977, επί Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή και με υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Ράλλη, γίνεται η πρώτη προσπάθεια μεταρρύθμισης στο χώρο της  Δημόσιας ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ με την δημιουργία των Τεχνικών Λυκείων(ΤΕΛ) σε  επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και των ΚΑΤΕΕ (μετέπειτα ΤΕΙ ) σε επίπεδο Τριτοβάθμιας (ΦΕΚ 102/13-4-1977).

Παράλληλα καταργούνται οι Τεχνικές Σχολές που λειτουργούσαν ως Ν.Π.Ι.Δ, μεταξύ αυτών και η ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Β.Ε.Σ) που λειτουργεί πλέον ως:

Τεχνικό Λύκειο (Τ.Ε.Λ.) την περίοδο 1978—2000
Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (Τ.Ε.Ε) την περίοδο 2000—2006
Επαγγελματικό Λύκειο ( ΕΠΑΛ)  από το 2006 έως σήμερα και με τις ίδιες Ειδικότητες που λειτουργούσαν στη Μέση Τεχνική Σχολή της ΒΕΣ.
 Δυστυχώς  όμως, στα πλαίσια αυτής της σοβαρής εκπ/κης μεταρρύθμισης του 1977, δεν αναδείχθηκε η ΑΝΑΓΚΗ στο Ληξούρι να οργανωθούν και να λειτουργήσουν και οι δύο Δομές Εκπαίδευσης ( ΤΕΛ και ΚΑΤΕΕ), δυνατότητα που οι υποδομές (κτηριακές και εργαστηριακές) της ΒΕΣ  μπορούσαν να στηρίξουν και να αναπτύξουν. Άρα, παρέμεινε ως διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας η δημιουργία τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπ/σης ,ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στη Ιστορία της   ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (Β.Ε.Σ) και της προσφοράς της στην Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία .Οι απόφοιτοι της ΒΕΣ, είτε ως Τεχνίτες ,είτε ως Εργοδηγοί, είτε ως Υπομηχανικοί ,είτε ως Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού άφησαν και αφήνουν ακόμα και σήμερα ανεξίτηλη την σφραγίδα τους ,ως επαγγελματίες υψηλών προδιαγραφών.

Έτσι φθάνουμε στο 1999 όπου ο τότε  Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης , αντιλαμβανόμενος  το  δίκαιο  του αιτήματος  της τοπικής κοινωνίας και υπό την πίεση των Δημοτικών Αρχών ,ιδιαίτερα από το 1982 και μετά, παίρνει την πολιτική απόφαση  και δημιουργεί το τμήμα Τεχνολογίας   Μουσικών Οργάνων(ΤΜΟ)(ΦΕΚ179/6-9-1999 ) στο Ληξούρι ,ως τμήμα του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. Το 2003 ιδρύεται το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΦΕΚ156/20-6-2003) με έδρα το Αργοστόλι ,στο οποίο μεταφέρονται (ΦΕΚ1817/5-12-2003) τα παρακάτω τμήματα ως εξής:

Α.  Από το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας με έδρα το Αργοστόλι
α)το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων(ΤΗΜΟ) και β) το Τμήμα Διοίκησης    Επιχειρήσεων  με έδρα το Ληξούρι, το οποίο το 2013 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ‘ μετακομίζει’ στη Λευκάδα.
Το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία με έδρα τη Λευκάδα
Β.  Από το ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ

Το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο.

Το ΤΗΜΟ  στεγάζεται και λειτουργεί στα ιστορικά διατηρητέα κτήρια της ΒΕΣ  και το ΤΕ.Λ( σημερινό ΕΠΑ.Λ) σε νέα κτήρια και του αποδίδεται το Μηχανουργείο της ΒΕΣ  όπου και στεγάζονται τα εργαστήρια του Μηχανολογικού Τομέα.   Έτσι στο χώρο της πρώην Β.Ε.Σ στεγάζονται πλέον και οι δύο Δομές Εκπ/σης  B/θμιας και Γ/θμιας και αποκαθίσταται η ‘’αμέλεια’’ της μεταρρύθμισης του 1977.  Τα αρχεία της Β.Ε.Σ(μητρώο μαθητών κ.λ.π) παραμένουν  στο ΕΠΑ.Λ Ληξουρίου  σε χρήση μέχρι  και σήμερα. 

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Έχει σταματήσει πριν πολλά χρόνια. Οι απόφοιτοι της από ότι θυμάμαι ήσαν εξαίρετοι τεχνικοί άρτια καταρτισμένοι και ήσαν ανάρπαστοι στην τότε αναδυόμενη αγορά. Ήταν μια σοφή κίνηση της εποχής εκείνης. Αργότερα οι σχολές τεχνιτών και εργοδηγών που ακολούθησαν δεν είχαν την ίδια απήχηση. Δυστυχώς σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Ο ΣΕΒ το έχει εντοπίσει πριν από χρόνια και σε κάθε ευκαιρία το θίγει. Από την άλλη πλευρά εννοώ την πολιτεία δεν είναι αποτελεσματική. Ορισμένες μεγάλες εταιρείες δημιούργησαν τμήματα εσωτερικής τεχνικής εκπαίδευσης. Κάλυψαν τα κενά τους αλλά αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Χρειάζονται πόροι οργάνωση και πολλά άλλα. Προφορική μαρτυρία κος Π.Τουλιάτος

BINTEO

LIXOURI.GR | Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή... Από το ένδοξο χθες στο ...2018
ΒΕΣ-ντοκιμαντέρ α
ΒΕΣ-ντοκιμαντέρ β
ΒΕΣ-ντοκιμαντέρ γ
ΒΕΣ-ντοκιμαντέρ δ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ηρακλής Φασουράκης, ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2023_02_2552).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης
BESbswy