ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ελαιοτριβείο – ελαιουργείο - πυρηνελαιουργείο

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δεκαετία '20 έως αρχές δεκαετίας '50

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Πέτρος Αναματερός, Κώστας Μαυρογιάννης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Νάξου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Χαλκί

ΠΟΛΗ

Νάξου

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.0623480, 25.4813660

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εργοστάσιο Ιωάννου Βασαλάκη στο Χαλκί Νάξου.

Το κτίριο του ελαιουργείου βρίσκεται στον ποταμό του Χαλκείου σε σχετικά καλή κατάσταση, η οροφή όμως έχει καταρρεύσει. Στο εσωτερικό σώζονται κάποιες μηχανές και αντικείμενα του παλιού ελαιοτριβείου και πιθανώς αλευρόμυλου.

Το 1927: «Εγκαθίσταται υπό του κ. Ιωάννη Βασαλάκη εν Χαλκίω της Νάξου ελαιοτριβείον. Η κινητήριος δύναμις θα παρέχεται δια κινητήρος Diesel 10 HP» (περιοδικό «ΕΡΓΑ» τ.42, 1927, σ.451) .Το 1935 εμφανίζεται το Ελαιοτριβείο του Ιω. Βασαλάκη στον Επαγγελματικό Οδηγό Ελλάδος του Ν. Ιγγλέση. Κατόπιν τη σκυτάλη παίρνει ο γιος του Αντώνιος Βασαλάκης (1922-2013), ο οποίος υφίσταται στο Ναξιακό Οδηγό του 1947 (Έκδοση της εφημερίδας «Ναξιακόν Μέλλον») στο Χαλκί ως Βιομήχανος.

Η επιχείρηση λειτούργησε ως τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο Αντώνης Βασαλάκης μετείχε έπειτα, μαζί με άλλους 55 παραγωγούς στην ίδρυση ετερόρρυθμης εταιρείας (Συνεταιριστικό Ελαιουργείο) με έδρα τον Καλόξυλο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντωνίου Μπαρότση (Εφημερίδα Ναξιακός Χρόνος 27, 30-10-1950), μεταφέροντας κάποια από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσε στο δικό του ελαιουργείο.

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ευχαριστούμε τους Αντώνιο και Γεώργιο Βασαλάκη, δισέγγονους του ιδρυτή και συνιδιοκτήτες του ακινήτου καθώς και τον πατέρα τους Ιωάννη, συνταξιούχο ΕΛΤΑ.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Πέτρος Αναματερός, Κώστας Μαυρογιάννης, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑΣ ΒΑΣΑΛΑΚΗ, ΧΑΛΚΙ ΝΑΞΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2023_03_2576).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης