ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παραγωγή, μετάδοση και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1930-1960

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Ηρακλής Φασουράκης

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Αθανάσιος Νούσιας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Λάρισας

ΠΟΛΗ

Τσαρίτσανη

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.8822520, 22.2284240

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα γράφουμε εδώ και χρόνια για την ιστορία του τόπου μας . Της κωμόπολης που άκμασε ιδιαιτέρως από τον 17⁰ ως και τον 19⁰ αιώνα . Αλλά και που η αρχή του 20ου αιώνα την βρήκε να πατά στα βήματα των προγόνων . Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1920 και των αρχών αυτής του 30 η Τσαριτσάνη πάλι πρωτοπορεί με την ίδρυση εργοστασίου ηλεκτροφωτισμού. Η ανεπάρκεια ηλεκτροφωτισμού ως και το 1929 άλλαξε από τον πετυχημένο Τσαριτσανιώτη επιχειρηματία Αναστάσιο Ταμπακούλη. Με την επιστροφή του στην πατρίδα το 1929 από την Αμερική έφερε και μία πρωτοπόρα για την εποχή αλλά και τα Ελληνικά δεδομένα επιχειρηματική ιδέα. Την λειτουργία εργοστασίου ηλεκτροφωτισμού στην Τσαριτσάνη.
Θα ήταν δύσκολο να επιχειρήσουμε να παραθέσουμε αρκετά ιστορικά στοιχεία που αφορούν σε αυτήν την επιχειρηματική κίνηση χωρίς πλατειασμό . Θα περιοριστούμε λοιπόν σε κάποιες βασικές πληροφορίες περί αυτού .
Το εργοστάσιο έκανε έναρξη λειτουργίας τον Απρίλιο του 1930 . Το 1932 υπογράφτηκε συμφωνία με την Κοινότητα Τσαριτσάνης. Η συμφωνία μάλιστα κατά καιρούς μπορούσε να αναπροσαρμοσθεί καθώς κατά τις εορταστικές ημέρες απαιτούνταν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Το τότε Κοινοτικό συμβούλιο δηλαδή , ανάλογα τη ζήτηση , υπέγραφε επί μέρους συμφωνίες με την εταιρεία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της κωμόπολης . Στην πορεία ο Ταμπακούλης προκειμένου να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνεργάστηκε με άλλους δύο Τσαριτσανιώτες ονόματι Μητσιούλης και Σολωμός. Το μετοχικό κεφάλαιο τότε άγγιζε τις 400.000 δραχμές. Ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής. Τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά την επικράτεια ήταν ιδιωτικά. Το εργοστάσιο του Ταμπακούλη ήταν μοναδικό στην επαρχία και είχε την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Εξαγοράστηκε από την ΔΕΗ το 1960 , η οποία μονοπώλησε την παροχή ρεύματος αφού πρώτα εξαγόρασε ( από το 1950 )περίπου 415 τέτοια εργοστάσια ! Σήμερα , η εγγλέζικη ντιζελοκίνητη μηχανή που παρήγαγε το ρεύμα, παραγωγής 1929, υπάρχει σε μία αποθήκη στην κωμόπολή μας.
Εγκαταλελειμμένη , βουβός μάρτυρας μίας αλλοτινής πρωτόγνωρης ανάπτυξης στον τόπο μας . Το εργοστάσιο κατασκευής της λεγόταν RUSTON και στην Ελλάδα την εισήγαγαν οι Αδελφοί Γρηγοριάδη στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή : Τσαριτσάνη Ηλεκτρονική Εφημερίδα.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ηρακλής Φασουράκης, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2023_08_2763).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης