ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Καπνεργοστάσιο Καπναποθήκη

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Επανάχρηση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Βασιλική Φραγκούδη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κέρκυρας

ΠΕΡΙΟΧΗ

Γαρίτσα

ΠΟΛΗ

Κέρκυρα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.6158060, 19.9201650

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καπνεργοστάσιο Κέρκυρας, πρώην οικία Blondel. Νεοκλασική κατοικία, Γεωργιανού αποικιακού ρυθμού, χτίζεται από τον Βρετανό Blondel στην Γαρίτσα της Κέρκυρας, στην σημερινή οδό Μαρασλή, πριν την διάνοιξη της οδού Μητροπολίτου Αθανασίου. Μαρτυρίες από τα τέλη του 19ου αιώνα εικάζουν την χρήση του κτιρίου από μικρές βιοτεχνίες παρασκευής έτοιμων σιγαρέτων. Το καπνεργοστάσιο φιλοξένησε τις δυο μεγαλύτερες καπνοπαραγωγικές βιομηχανίες του νησιού, του Γεωργίου Νικηφόρου & ΣΙΑ και του Αλ. Μηνιάτη. Διέθετε μια καπνοκοπτική μηχανή και μια τροχιστική καθώς και μια σιγαροποιητική για την κατασκευή των τσιγάρων. Η βιομηχανία κλείνει το 1952. Σήμερα, το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου παραμένει ίδιο, ωστόσο έχει αλλάξει χρήση εσωτερικά, φιλοξενώντας διαμερίσματα βραχείας μίσθωσης για τουριστική χρήση. Η Κέρκυρα, υπήρξε καπνοπαραγωγική περιοχή κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα με το βόρειο μέρος να διαθέτει την μερίδα του λέοντος τόσο στην καλλιέργεια του καπνού όσο και στα φθηνά εργατικά χέρια. Κατά την διάρκεια του Ά παγκοσμίου πολέμου τα καπνεργοστάσια συνέχισαν την λειτουργία τους, ενώ μετά το τέλος του πολέμου η έμφαση δίνεται κυρίως στα σιτηρά και άρα συναντάται σημαντική μείωση της παραγωγής, Κατά την διάρκεια της Κατοχής τα εργοστάσια καπνού του νησιού επιτάσσονται από τους Ιταλούς, οι εργαζόμενοι ωστόσο δίνουν κρυφά τσιγάρα τις βραδινές ώρες στους κατοίκους της Γαρίτσας ανταλλάσσοντας τα με αλεύρι, ζάχαρη και είδη πρώτης ανάγκης.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βασιλική Φραγκούδη, ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2024_01_2853).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης