ΤΥΠΟΣ

Εξοπλισμός

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παραγωγή δομικών υλικών από άργιλο (πλινθοκεραμοποιία, κεραμικά πλακίδια)

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δεκαετίες 1920 & 1930

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Πέτρος Αναματερός

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Βούλα Μπαρδάνη, Γιώργος Κρητικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Νάξου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Κυκλάδων

ΠΟΛΗ

Κωμιακή Νάξου

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.1441600, 25.5282030

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Μάρκος Νικολάου Παντελιάς, γνωστός με το παρωνύμιο Κανονομάρκος, γεννήθηκε πιθανόν το 1881-82. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγχωριανών του ίδρυσε (1924-25) τον πρώτο Αγροτικό Συνεταιρισμό στο νησί, στο ορεινό χωριό του Κωμιακή. Του προτάθηκε να μεταφερθεί στη Χώρα ο συνεταιρισμός όπου θα ήταν δικαιωματικά ο πρωτεργάτης του οργανισμού, αλλά τελικά δεν τελεσφόρησε η συνεργασία (* βεβαίως και χρειάζεται να τεκμηριωθεί το γεγονός). Ασχολήθηκε με το επάγγελμα του αγγειοπλάστη. Τα αγγεία που σώζονται (σχεδόν έναν αιώνα τώρα) είναι ποικίλης και εξαιρετικής τεχνικής, με εγχάρακτες αλλά και χρωματικές διακοσμήσεις. Ο Κανονομάρκος, φέρεται ότι πήγε στη Σίφνο να μάθει την τέχνη του "τσικαλά".

Στις Κυκλάδες το 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα την πρωτοκαθεδρία της αγγειοπλαστικής τέχνης την είχαν οι Σιφνιοί μάστορες οι οποίοι έφεραν την κεραμική τέχνη στη Νάξο και εκείνοι με τη σειρά τους τη δίδαξαν στους ντόπιους. Πολύ πιθανό ο Κανονομάρκος να βρέθηκε και να συμπορεύτηκε με τη γνωστή οικογένεια αγγειοπλαστών καταγόμενης εκ Σίφνου με το επώνυμο Ζερβός, που δραστηριοποιήθηκε στο επίνειο της Κωμιακής, τον Απόλλωνα (ένα μέλος της μάλιστα βρέθηκε να ασκεί το επάγγελμα αυτό και στο Χαλκί το 1935).

Ο Κανονομάρκος, σύμφωνα με την εγγονή του Κατερίνα του Κανονοέργη (σύζ. Ιω. Κορρέ), εργάστηκε μέχρι το 1938 και έφυγε από τη ζωή το 1948.

(μέρος εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα τσικαλάδικα της Νάξου)

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

1) Κατερίνα του Κανονοέργη, εγγονή του Κανονομάρκου. 2) Αντώνης Κρητικός (Μπαλαρίνης), κάτοικος Κωμιακής (γεν. 1944). 3) Γεώργιος Κρητικός, κάτοικος Κωμιακής, δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας. 4) Βούλα Μπαρδάνη, αρχαιολόγος και ερευνήτρια σχετικά με την τέχνη των αγγειοπλαστών.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Πέτρος Αναματερός, ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΠΑΝΤΕΛΙΑ (ΚΑΝΟΝΟΜΑΡΚΟΥ), ΡΟΔΙΝΕΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΝΑΞΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2024_03_2866).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης