ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Μεταλλουργικές και μηχανουργικές βιομηχανίες εκτός από κατασκευή μεταφορικού υλικού

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Βαγγέλης Χαρίτος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Χίου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Άγιος Νικόλαος Βουρκάρι

ΠΟΛΗ

ΧΙΟΣ

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.3695814, 26.1361020

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κτίριο κτίστηκε την περίοδο της Γενουατικής Κατοχής της Χίου (1346-1566). Αρχικά ποτελείτο από το ισόγειο και τουλάχιστον έναν όροφο, με χρήσεις εμπορικές και κατοικίας αντίστοιχα. Μετά το σεισμό του 1881, απέμεινε μόνο το ισόγειο. Το κτίριο ήταν κατασκευασμένο από τον ιώδη λίθο των Ερυθρών Μ. Ασίας (σήμερα Ildir, λέγεται ότι οι λίθοι αυτοί, με τους οποίους έχουν χτιστεί πολλά κτίρια της Χίου προήλθαν από τα τείχη της αρχαίας ακρόπολης των Ερυθρών). Στο ισόγειο επί της σημερινής οδού Δημογεροντίας στεγάζονταν δυο καταστήματα, ενώ επί της οδού Βαρβάκη η προσπέλαση προς τον όροφο. Η όψη του ήταν συμμετρική, τα παράθυρα έφεραν περίτεχνα μεταλλικά κιγκλιδώματα. Το κτίριο είχε μνημειώδες ύφος, χάρη στις περίτεχνες διακοσμήσεις (μαρμάρινα υπέρθυρα, τύμπανα κάτω από τα παράθυρα, παραστάδες, γλυπτός διάκοσμος). Τα καταστήματα καλύπτονταν με σκαφοειδείς θόλους, ενώ οι λοιποί χώροι του ισογείου με σταυροθόλια. Οι ξύλινες πόρτες των καταστημάτων έφεραν ορειχάλκινη επένδυση. 

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΟ Λ. ΚΑΣΑΠΑ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2024_03_2881).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης