ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Κατασκευή προϊόντων πορσελάνης και κεραμικής

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Ηρακλής Φασουράκης

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Αθανασία Σμαραγδή

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Πειραιώς

ΠΟΛΗ

Πειραιάς

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.9543330, 23.6431390

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εν ετη 1875 και ενώ ήδη λειτουργούσε από το 1868 το πρώτο νηματουργειο των Βολανακιδων στoν Πειραια ( αδερφων του Θαλασσογραφου ) στο τετράγωνο Ασκληπιού,- Παλαμηδίου,-Μαυρομιχάλη - Μεθώνης, , ο ένας αδερφός, ο Μιλτιαδης μαζί με τον Π. Ζαρωκωστα, (μαζί και με τον Φακοπουλο) ιδρύουν το πρώτο αγγειοπλαστειο , στην οδό Ασκληπειού, στο ίδιο οικόπεδο, ανατολικά του υπαρχοντως εργοστασίου τους. Πηραν δάνειο από το κράτος 200.000 δραχμές με επιτόκιο 8%. Εφτιαχναν αντικείμενα καθημερινής χρησης με την τεχνικη Faience. Στην φωτογραφία του Κωστ. Αθανασιαου (C 1875) διαφαίνονται οι μπουκαλοσχημοι φούρνοι του, δημοφιλείς χρόνια πριν στην Ευρώπη σε αντίστοιχες βιομηχανίες. Η σύνθεση φουγάρου - καμινιου συνδιαστικα καθιστούσε προβληματική στη συντήρηση, που απαιτούσε διακοπή της παραγωγής. Ετσι οι φούρνοι έπαυσαν να προτιμώνται σιγά σιγά.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ηρακλής Φασουράκης, ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2024_04_2888).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης