ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Νερόμυλος

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1835-1922

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σώζεται Μερικώς

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Εύη Σπυράτου Λιβιεράτου

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Δημήτρης Σπυρόπουλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κεφαλληνίας

ΠΟΛΗ

Αργοστόλι

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

38.1943678, 20.4744859

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στις Καταβόθρες υπήρχαν δύο νερόμυλοι, οι οποίοι καταστράφηκαν από το σεισμό του 1953 και σήμερα στη θέση του ενός έχει παραμείνει μόνο η φτερωτή (υδροτροχός). Ο πρώτος μύλος φτιάχνεται από τον Άγγλο Στίβενς το 1835, όταν παρατηρεί το ιδιαίτερο υδρογεωλογικό φαινόμενο της περιοχής κι αποφασίζει να το εκμεταλλευτεί προς εμπορικό όφελος. Ο δεύτερος νερόμυλος κατασκευάζεται από τον Μηλιαρέση το 1857, ο οποίος αργότερα αγοράζει και τον παλαιότερο του Στίβενς, ενώ μεταξύ 1917- 1922 και οι δύο νερόμυλοι βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Άγγελου Τρομπέτα αλέθοντας σιτάρι και κριθάρι για ζυθοποιία.
Πηγή : Γεώτοπος 14. Καταβόθρες Αργοστολίου

Ο θαλασσόμυλος λειτούργησε στη θέση Καταβοθρες, κοντά στην είσοδο του λιμανιού στο Αργοστολι. Ο Άγγελος Τρομπέτας εκμεταλλευόμενος το φαινόμενο ενοικίασε την τοποθεσια κ εγκατέστησε εκεί θαλασσομυλο δυνάμεων 5-8 ίππων. Εκεί άλεθε σιτάρι και κριθάρι για την παρασκευη Μπύρας . Η επιχείρηση πήρε το όνομα "Μέγα Ρεύμα Αγγέλου Τρομπέτα " . Το εργοστάσιο παρασκεύαζε και ροσόλια , και μάλιστα με "πολιτικές " αποχρώσεις , αφού από την εφημερίδα Ζιζάνιο (27/4/1913) πληροφορούμαστε ότι : " Ευρισκονται εις ποσότητα εν τω ημετέρω εργοστασίω ροσολια εκλεκτά ...ρούμι, κονιάκ , μαστίχα, ούζο ,μανδαρίνι, βύσσινο, φράουλα .Μη λησμονείτε να ζητείτε και το νέον ορεκτικόν ποτό ...Βενιζέλος ".
Πηγή : Δ. Πουλακη Κατεβάτη , Προσεισμική Κεφαλονια, Εκδ. ΕΙΚΩΝ, 2009

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Εύη Σπυράτου Λιβιεράτου, ΘΑΛΑΣΣΟΜΥΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2024_04_2890).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης