ΤΥΠΟΣ

Κτήριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Νερόμυλος

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αρχές 20ου αιώνα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Νικόλαος Σταμκόπουλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κοζάνης

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

40.2413188, 21.8276258

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Δίπλα του ήταν χτισμένα ένα χάνι και ένα γεφύρι. Ενδεχομένως να χτίστηκε πριν τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, αφού στην απέναντι ράχη της Αγίας Κυριακής, λίγο πριν την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε καταυλισμός Γαλλικών στρατευμάτων. Ήταν στρατεύματα που προσκάλεσε ο Ελ. Βενιζέλος στην Μακεδονία και τα οποία επιμελήθηκαν το οδικό δίκτυο της περιοχής, και ίσως να κατασκεύασαν το υφιστάμενο πετρογέφυρο, το οποίο είναι κρυμμένο κάτω από το νέο σκυροδετημένο γεφύρι δίπλα στον μύλο. Η παρουσία του μύλου και του Χανιού, μάλλον αποτέλεσαν τους λόγους εγκατάστασης των Γάλλων. Μετά την Τουρκοκρατία το χάνι και ο υδρόμυλος πουλήθηκαν στους Βαμβακάδες, μια πλούσια οικογένεια επιχειρηματιών της Κοζάνης. Το 1922 για κάποιο χρονικό διάστημα βρήκαν φιλοξενία πρόσφυγες από την μικρά Ασία και τον Πόντο μέχρι να τους δοθεί γη και να φύγουν κυρίως προς την περιοχή της Πτολεμαΐδας . Το 1935 το χάνι και ο μύλος κατεδαφίστηκαν και οι πέτρες του πουλήθηκαν για να χτιστούν άλλα οικήματα. Σήμερα στη θέση του έχει χτιστεί με λίγη από την παλιά πέτρα και σε στυλ που να θυμίζει υδρόμυλο το κέντρο διασκεδάσεως με το όνομα "Ο παλιός μύλος".

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Νικόλαος Σταμκόπουλος, ΜΥΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑ Η "ΠΑΛΙΟΣ ΜΥΛΟΣ", στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2024_04_2891).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης