ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Φάροι

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1890-1982

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ερείπιο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Βαγγέλης Χαρίτος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κω

ΠΕΡΙΟΧΗ

Κανδελιούσσα

ΠΟΛΗ

ΝΙΣΥΡΟΣ

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

36.4982700, 26.9615620

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο φάρος βρίσκεται στη δυτική άκρη της νησίδας. Κατασκευάστηκε από τη "Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων" και πρωτολειτούργησε το 1890. Εξέπεμπε σταθερό λευκό φως εναλασσόμενο με μια λευκή αναλαμπή ανά δυο λεπτά, ενώ η φωτοβολία του έφτανε τα 17 ν.μ. Από το 1912 μέχρι το 1943 μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα, πέρασε υπό την κυριαρχία των Ιταλών μέχρι το 1943 και έπειτα των Γερμανών. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και με την Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο. Στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του Ελληνικού φαρικόυ δικτύου, επαναλειτουργησε το 1949 με την τοποθέτηση προσωρινού αυτόματου πυρσού ασετιλίνης μέχρι το 1957, όταν τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως αυτόματος ηλιακός, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 17 ναυτικά μίλια. 

Ο κυλινδρικός λιθόκτιστος πύργος κτισμένος στη συνέχεια του επίσης λιθόκτιστου φαρόσπιτου, έχει ύψος 10 μ. Το εστιακό του ύψος (ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας ως τη φωτιστική πηγή) είναι 55μ. Η οικία είναι ισόγεια, αποτελούμενη από διάδρομο, τρια υπνοδωμάτια και κουζίνα. Στην αυλή υπάρχουν δυο αποθήκες και φούρνος, ενώ υπάρχει υπόγεια δεξαμενή για τη συγκέντρωση ομβρίων υδάτων. 

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΦΑΡΟΣ ΚΑΝΔΕΛΙΟΥΣΣΑ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2024_06_2903).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης