Το μηχάνημα στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε και στη θέση που εντοπίστηκε

Ο διαλογέας μετά τη συντήρησή του

Ο διαλογέας μετά τη συντήρησή του

Ο διαλογέας μετά τη συντήρησή του

1/4

Το Σεπτέμβριο του 2018, ο Ηρακλής Φασουράκης, σε επιτόπια επίσκεψη στον αλευρόμυλο των Αφών Κολέτσου στην Καρδίτσα εντόπισε στον 4ο όροφο του κτιρίου έναν διαλογέα σιταριού. Το μηχάνημα είχε υποστεί φθορές και κινδύνευε από την εγκατάλειψη. Ενημερώθηκε αμέσως το Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας και η διευθύντριά του Φένια Λέκκα μερίμνησε για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του μηχανήματος. Χάρη στην ομάδα των συμβασιούχων συντηρητών του μουσείου και των ασκούμενων συντηρητών του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ το μηχάνημα αποσυναρμολογήθηκε και σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΔΟΠΑΚ και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μεταφέρθηκε στο εργαστήριο συντήρησης του Μουσείου Πόλης, στον πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας (παλιές Αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού). Ο στόχος του Μουσείου είναι να εκτεθεί στον μόνιμο ημιυπαίθριο εκθεσιακό χώρο, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο προαύλιο του πολυχώρου και θα ασχολείται με τον κόσμο του μόχθου, αναδεικνύοντας τον αγροτοβιομηχανικό εξοπλισμό της συλλογής του.

Δήλωση της διευθύντριας του Μουσείου Πόλεως Καρδίτσας Φένιας Λέκκα: "Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για την αγροτική και βιομηχανική κληρονομιά της Καρδίτσας αλλά και το Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας. Δύο εκκρεμότητες εντοπισμένες εδώ και έναν ακριβώς χρόνο έπαψαν να μας βαραίνουν τόσο. Η πρώτη ήταν η αποσυναρμολόγηση αυτού του διαλογέα σιταριού που ο Ηρακλής Φασουράκης είχε εντοπίσει πέρυσι, με αφορμή το σεμινάριο προφορικής ιστορίας της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας με τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και τους συνεργάτες της, που είχαμε φιλοξενήσει. Κι επειδή όλα είναι κύκλος, κάναμε κι εμείς κάτι χρήσιμο για την προφορική ιστορία του κόσμου του μόχθου, ή, λιγότερο φορτισμένα, του κόσμου της εργασίας: πήραμε τη μαρτυρία του Κώστα Ζαχοκώστα, γεωπόνου και ειδικού στην καλλιέργεια του καπνού στον χώρο του παλιού Καπνικού Σταθμού Καρδίτσας και στις καπναποθήκες Καρδιτσομαγούλας. Χρέος από την περσινή ποδηλατάδα στα βιομηχανικά μνημεία της πόλης. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Ντενίση, τον Αναστάση Μαυρογιάννη, τον Γιάννη Χαραλάμπου, τη Βαρβάρα Γκαϊδατζή, τον Κώστα Ζαχοκώστα και την άξια ομάδα των συντηρητών και συνεργατών του Μουσείου Πόλης, αρκετοί από τους οποίους είναι πρακτικάριοι του Δημόσιου ΙΕΚ Καρδίτσας και του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Θα κάνουμε το καλύτερο για να πιάσουν τόπο οι δύο αυτές προσφορές!"

Μαρτυρία από τον κ. Τάσο Μάτο: "Θυμάμαι αυτό το μηχάνημα (διαλογέας σιταριού): το χρησιμοποιούσαν για να κοσκινίσουν το σιτάρι για να προκύψουν τα υγιή και δυνατά σπόρια, στα οποία πρόσθεταν κι ένα υλικό (μάλλον φάρμακο), ώστε να εξασφαλίσουν καλή σπορά. Αν δεν κάνω λάθος στην περιοχή μας το μηχάνημα αυτό το έλεγαν "μπουράντο". Όλα αυτά πριν από πολλά - πολλά χρόνια."

Η ομάδα ΒΙ.Δ.Α. είναι πολύ περήφανη που οι αναζητήσεις της κατάφεραν και βοήθησαν στη διάσωση ενός ιδιαίτερου μηχανήματος της αγροτοβιομηχανικής μας οικονομίας.


Σχετικά:
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης