ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Επεξεργασία δημητριακών, οσπρίων και καφέ (αλευρόμυλος, ορυζόμυλος κ.ά.)

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΑΣΟΥΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Καρδίτσας

ΠΟΛΗ

Καρδίτσα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.3641111, 21.9303889

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρόκειται για το δεύτερο παλαιότερο ατµόµυλο της πόλης (1899), ιδιοκτησίας αρχικά των Αφών Χρηστίδη, οι οποίοι διατηρούσαν στον ίδιο χώρο και µηχανουργείο. Το 1910 ο µύλος πέρασε στον Λεωνίδα Καλή και ως το 1915 στους Λ. Καλή και Μ. Κολέτσο. Το 1936 µετατράπηκε σε κυλινδρόµυλο. Το συγκρότηµα αποτελείται από κτίρια τεσσάρων χρονολογικών φάσεων, Ο µύλος επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε ριζικά υπό τη διεύθυνση των Αθ. & Κων/νου Μ. Κολέτσου στη δεκαετία του ’50, όταν στον αρχικό πυρήνα των κτισµάτων (µύλος, αποθήκες) προστέθηκαν λιθόκτιστη οικοδοµή για την εγκατάσταση νέου πετρελαιοκινητήρα και πλυντηρίου-στεγνωτηρίου (1953), καθώς και πολυώροφο τουβλόκτιστο κτίριο για την τοποθέτηση νέων κυλίνδρων και ηλεκτροκινητήρων (1956). Λειτούργησε ως τo 2000. Το συγκρότηµα των κτιρίων παραµένει σήµερα πλήρως αναξιοποίητο.

Πηγή:  ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ∆ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ  ΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, «∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ∆ΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ», ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟ∆ΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΒΟΛΟΣ 2017 από Πηγή: Φένια Λέκκα, "Πολιτιστικός Οδηγός Δήμου Καρδιτσας, Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας 2008".

Στις 9 Οκτωβριου του 2019 το εικονιζόμενο μηχάνημα στις παρακάτω φωτογραφίες επιτελους βρίσκει «λιμάνι» : Δήλωση της διευθύντριας του Μουσείου Πόλεως Καρδίτσας κας Φένια Λέκκα: Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για την αγροτική και βιομηχανική κληρονομιά της Καρδίτσας αλλά και το Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας. Δύο εκκρεμότητες εντοπισμένες εδώ και έναν ακριβώς χρόνο έπαψαν να μας βαραίνουν τόσο. Η πρώτη ήταν η αποσυναρμολόγηση αυτού του διαλογέα σταριού που ο Ηρακλής Φασουράκης είχε εντοπίσει πέρυσι με αφορμή το σεμινάριο προφορικής ιστορίας της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας με τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και τους συνεργάτες της που είχαμε φιλοξενήσει. Κι επειδή όλα είναι κύκλος, κάναμε κι εμείς κάτι χρήσιμο για την προφορική ιστορία του κόσμου του μόχθου, ή, λιγότερο φορτισμένα, του κόσμου της εργασίας: πήραμε τη μαρτυρία του κ. Κώστα Ζαχοκώστα, γεωπόνου και ειδικού στην καλλιέργεια του καπνού στον χώρο του παλιού Καπνικού Σταθμού Καρδίτσας και στις καπναποθήκες Καρδισομαγούλας. Χρέος από την περσινή ποδηλατάδα στα βιομηχανικά μνημεία της πόλης. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Ντενίση, τον Αναστάση Μαυρογιάννη, τον Γιάννη Χαραλάμπου, τη Βαρβάρα Γκαϊδατζή, τον Κώστα Ζαχοκώστα και την άξια ομαδα των συντηρητών και συνεργατών του Μουσειου Πόλης, αρκετοί από τους οποίους είναι πρακτικάριοι του Δημόσιου ΙΕΚ Καρδίτσας και του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Θα κανουμε το καλύτερο για να πιάσουν τόπο οι δύο αυτές προσφορές!

Θυμάμαι αυτό το μηχάνημα (διαλογέας σιταριού) το χρησιμοποιούσαν για να κοσκινίσουν το σιτάρι για να προκύψουν τα υγιή και δυνατά σπόρια, στα οποία πρόσθεταν κι ένα υλικό (μάλλον φάρμακο), ώστε να εξασφαλίσουν καλή σπορά. Αν δεν κάνω λάθος στην περιοχή μας το μηχάνημα αυτό το έλεγαν "μπουράντο". Όλα αυτά πριν από πολλά - πολλά χρόνια.

Πηγή: κος Τάσος Μάτος

BINTEO

Ανακατασκευή μηχανήματος διαλογής σιτηρών. Πραγματοποιήθηκε ξεμονταρισμα καί μονταρισμα ολόκληρου του μηχανήματος. Γιάννης Τζεπέτο, Ξένια Κουτρομανου, Φωτεινή Πιτσαβου, Γιώργος Σκρετας, Γιώργος Κουκουλετσος, Κωνσταντίνος Κρανιτσας, Lilia Fits, Fenia Lekka_281219

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΑΣΟΥΡΑΚΗΣ, ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ ΑΦΩΝ ΧΡΗΣΤΙΔΗ / Λ.ΚΑΛΗ / ΚΑΛΗΣ & ΚΟΛΕΤΣΟΣ / ΑΘ.& Κ. ΚΟΛΕΤΣΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2018_09_513).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης