ΤΥΠΟΣ

Εγκατάσταση

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Λατομεία

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1947-1978

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Εγκαταλελειμμένο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Χωριάτης Βασίλης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Κορινθίας

ΠΟΛΗ

Δερβενάκια

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.7895616, 22.7465254

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκυρορυχείο ιδιοκτησίας ΣΕΚ/ΟΣΕ το οποίο χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σκύρου(χαλικιού) κατάλληλου για την επιδομή της γραμμής στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Την πρωτογενή ύλη την εξόρυσσαν υπάλληλοι-εργάτες του ΟΣΕ και μέσω της μεταφοράς χειροκίνητων ντεκωβίλ βαγονέτων μεταφερόταν στον σπαστήρα και από εκεί στις φορτάμαξες για μεταφορά. Οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρξε αφορμή για ουκ ολίγες απεργίες !
Τα βαγονέτα ντεκωβίλ έπειτα από συνεννοήσεις με αρμοδίους του ΟΣΕ μεταφέρθηκαν το 1997 στο νεοκατασκευασθέν πάρκο ''Τρίτση'' στους Αγίους Αναργύρους στην Αθήνα με σκοπό την λειτουργία εκδρομικού συρμού εντός του πάρκου. Η σιδηροδρομική λειτουργία ουδέποτε υπήρξε και τα βαγονέτα σκουριάζουν σε χώρο απόθεσης εντός του πάρκου.

ΠΗΓΕΣ

  1. Ιστορικό αρχείο ΟΣΕ
  2. Προσωπική έρευνα μεταξύ των ετών 1990-1997

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Χωριάτης Βασίλης, ΣΚΥΡΩΡΥΧΕΙΟ ΣΠΑΠ/ΣΕΚ/ΟΣΕ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/1994_03_1872).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης