Το αρτοποιείο (αρ. Μητρώου 2) βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του πάρκου Στρατού στο Γουδή και οριοθετείται από τα κτίρια της Εθνικής Γλυπτοθήκης, την Λ. Κατεχάκη και την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, που είναι παράλληλη στον Ιλισσό. Κατασκευάστηκε σε φάσεις την περίοδο 1907-1930. Στην ίδια θέση υπήρχε παλαιότερα αρτοποιείο (αρ. Μητρώου 1) από το οποίο σώζεται μία σειρά ελληνικών φούρνων. Πρόκειται για ένα τυπικό βιομηχανικό κτίριο μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μαζί με άλλα εννέα κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα τα οποία βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Έχει παραταθεί η επανάχρησή του ως «Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας και Τεχνολογίας», χώρου μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων με θέματα που αφορούν στη στρατιωτική ιστορία και τεχνολογία από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στην ίδια γεωγραφική ενότητα, υπάρχουν άλλα μικρότερα κτίρια του Συγκροτήματος Εργοστασίων Βάσεως (κτίρια παρασκευής Ασετυλίνης και Οξυγόνου και Υποσταθμός Ηλεκτρικού Ρεύματος)
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Μαριλένα Βακαλοπούλου, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΟΥΔΗ), στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2019_03_461).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις