ΤΥΠΟΣ

Εγκατάσταση

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Γραμμή Πηλίου Γέφυρα - Πεζογέφυρα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1903- 1971, 1996-

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Τουριστική Χρήση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Διασώζεται

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διατηρητέο

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΡΗΣ , ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΝΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΒΑΛΙΑΝΓΚΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΘΕΝΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΒΑΡΝΤΙΝΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΝΤΑΡΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΔΑΝΙΗΛ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΑΣΟΥΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Μαγνησίας

ΠΕΡΙΟΧΗ

Χείμαρρος Κουφάλα

ΠΟΛΗ

Άνω Λεχώνια

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

39.3244722, 23.0580278

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρόκειται για τον ιστορικό σιδηρόδρομο Βόλου-Μηλεών, που η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903. Η σύμβαση που υπογράφηκε το 1892 από τον Υπουργό Εσωτερικών Γ.Ν. Θεοτόκη και εκπροσώπους της Εταιρείας Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων προέβλεπε αρχικά μόνον την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου - Λεχωνίων, έργο που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 1894. H γραμμή, μήκους 12 χλμ,. εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, και ενώ τη διεύθυνση της εταιρείας είχε πλέον αναλάβει ο Ιταλός μηχανικός Evaristo de Chirico, πατέρας του μεγάλου ζωγράφου Giorgio de Chirico. Το τρενάκι του Πηλίου παρουσιάζει μοναδικό ιστορικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον τόσο για τη λιλιπούτεια (πλάτους μόλις 0,60 μ.) γραμμή του όσο και για τα μεγάλα για την εποχή τους τεχνικά έργα (γέφυρες, σήραγγες, αναλήμματα) που εκτελέστηκαν κατά την κατασκευή αυτής. Οι σταθμοί (ο υφιστάμενος από το 1884 σταθμός του Βόλου, που αποτελούσε την αφετηρία του, και οι υπόλοιποι που κατασκευάστηκαν κατά μήκος της διαδρομής), έχουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και το τροχαίο υλικό είναι μοναδικό για την Ελλάδα. Συνδέοντας το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με τα χωριά του Νότιου Πηλίου, το τρενάκι του Πηλίου, ο «μουντζούρης» ή «θεριό», αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την περιοχή. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1971. Το 1985 το σύνολο των κτηρίων, εγκαταστάσεων, τεχνικών έργων και τροχαίου υλικού χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Υ.Α. ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/20387/1282/6-5-1985 - ΦΕΚ 322/Β/24-5-1985). Το 1996 επαναλειτούργησε στο τμήμα Άνω Λεχωνίων - Μηλεών σαν τουριστικός σιδηρόδρομος. (Πηγές: τρενάκι Πηλίου Βόλος-Μηλιές Μαγνησίας, Το τρένο του Πηλίου μια μυθική διαδρομή). 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τη λειτουργία της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Βόλος - Μηλιές με καταληκτική ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2016. Συγκεκριμένα η αρχή του έργου ορίζεται στη θέση του Σ.Σ. Βόλου, εντός της πόλης του Βόλου (οδός Γρ. Λαμπράκη). Από αυτό το σημείο, η σιδηροδρομική γραμμή ακολουθεί ανατολική πορεία μέχρι τον οικισμό Μηλιές. Η σιδηροδρομική γραμμή Βόλου - Μηλεών έχει συνολικό μήκος από το Μηχανοστάσιο γραμμής Πηλίου στο Σταθμό Βόλου (υψόμετρο +2,72μ) μέχρι τους τερματικούς προσκρουστήρες (ταμπόνια) στο Σταθμό Μηλεών (υψόμετρο +284μ) περί τα 28,3 χλμ. Οι σιδηροτροχιές έχουν τυπικό μήκος 9μ. υπάρχουν όμως και βραχύτερες σιδηροτροχιές μήκους 8,90 και 8,82 μ. για την αναπλήρωση των διαφορών μήκους μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής σιδηροτροχιάς στις καμπύλες. Η γραμμή θα έχει πλάτος 60 εκατοστά και δεν υφίσταται καμία επιπλάτυνση στις καμπύλες. Η επιτρεπόμενη ανώτατη ταχύτητα διέλευσης λόγω γεωμετρίας γραμμής κυμαίνεται από 20 έως 30 χλμ/ώρα. Η μέγιστη κατά μήκος κλίση της γραμμής είναι 30‰ επί μήκους 286μ κατά μέγιστο.

Η γραμμή Βόλου - Μηλεών μπορεί να διακριθεί σε δύο τμήματα:

  • Το πεδινό τμήμα Βόλος - Ανω Λεχώνια.
  • Το ορεινό τμήμα Ανω Λεχώνα - Μηλιές.

Σήμερα λειτουργεί το ανατολικό τμήμα της γραμμής, από Ανω Λεχώνια έως Μηλιές μήκους 15χλμ., ενώ στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται άμεσα η εκμετάλλευση της γραμμής εξ ολοκλήρου, παρά μόνο εργασίες συντήρησης του μη εκμεταλλεύσιμου τμήματος (Σ.Σ. Βόλος - Σ.Σ. Ανω Λεχωνίων). Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 322Β/24-5-1985) χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Μικρό τμήμα του έργου (τα τελευταία 170μ. περίπου) χωροθετείται εντός περιοχής του δικτύου Φύση 2000. Η κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην περιοχή μελέτης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή. Κατά τη μέχρι σήμερα λειτουργία της γραμμής, δεν έχουν παρατηρηθεί ή καταγραφεί σημαντικά προβλήματα. Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν σχέση κυρίως με την ασφαλή μετακίνηση, τον παραγόμενο σιδηροδρομικό θόρυβο και δονήσεις από την κίνηση των συρμών. Σχετικά με το πρώτο ζήτημα της ασφάλειας, σύμφωνα με στοιχεία ατυχημάτων του ΟΣΕ, για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2012, δεν συνέβη κανένα σημαντικό ατύχημα και αυτό βέβαια έχει σχέση με το γεγονός της κίνησης των συρμών με χαμηλές ταχύτητες. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και στάσεις του υπό εξέταση έργου είναι: • Σ.Σ. Βόλου, Χ.Θ. 0+000 • Στάση Κωλέττη, Χ.Θ. 0+850 • Στάση Ορμινίου, Χ.Θ. 1+000 • Στάση Φιλελλήνων Χ.Θ. 1+500 • Στάση Βλάχαβα, Χ.Θ. 1+970 • Στάση Αναύρου, Χ.Θ. 2+867 • Στάση Τσιμέντα, Χ.Θ. 5+300 • Στάση Αγριάς, Χ.Θ. 7+800 • Σ.Σ. Αγριάς, Χ.Θ. 8+300 • Στάση Κάτω Λεχωνίων, Χ.Θ. 10+920 • Σ.Σ. Άνω Λεχωνίων, Χ.Θ. 12+430 • Σ.Σ. Άνω Γατζέας, Χ.Θ. 18+780 • Στάση Αγ. Τριάδας, Χ.Θ. 20+330 • Σ.Σ. Ογλάς, Χ.Θ. 23+430 • Στάση Αργυραίικα, Χ.Θ. 24+200 • Σ.Σ. Μηλεών, Χ.Θ. 28+216 Από την αξιολόγηση των αναφερόμενων στα ΓΠΣ, ΖΟΕ και ΡΣ Βόλου διαπιστώνεται ότι το υπό εξέταση έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης των τομεακών περιφερειακών και τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων. (Πηγή: Ο "Μουτζούρης" υπό μελέτη στη γραμμή Βόλος-Μηλιές). 
Πηγή : Ο «Μουτζούρης» υπό μελέτη ~ Στη γραμμή Βόλος-Μηλιές

BINTEO

Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΒΟΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΡΗΣ ΞΕΤΥΛΙΓΕΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗ. ΒΙΝΤΕΟ: ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 16-12-2019
ΤΡΑΙΝΑΚΙ ΠΗΛΙΟΥ. ΜΑΓΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟΣΤΟΛΕΡΗ. ΒΙΝΤΕΟ: ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 24-12-2019
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 2002

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΥΡΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΡΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ-

ΓΕΦΥΡΑ ΒΡΥΧΩΝΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΛΑΚΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΛΟΡΕΜΑΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΓΕΦΥΡΑ ΔΙΟΡΕΥΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

1Η ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

1Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΓΕΦΥΡΑ ΠΑΓΑΔΕΪΚΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

2Η ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΣΤΑΣΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

2Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΓΑΛΑΤΣΙΔΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΣΤΑΣΗ ΠΙΝΑΚΑΤΩΝ (ΟΓΛΑ) ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΠΙΝΑΚΑΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΪΚΑΛΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΣΤΑΣΗ ΑΡΓΥΡΑΙΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΑΡΓΥΡΑΙΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΑΞΙΑΡΧΗ "ΕΒΑΡΙΣΤΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ" ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟ ΜΗΛΕΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΗΛΕΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΗΛΕΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΣΤΑΣΗ ΒΛΑΧΑΒΑ (ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ) ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΡΗΣ , ΙΩΣΗΦ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΝΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΒΑΛΙΑΝΓΚΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΘΕΝΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΒΑΡΝΤΙΝΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΝΤΑΡΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΔΑΝΙΗΛ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΑΣΟΥΡΑΚΗΣ, ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΥΦΑΛΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΟΥ-ΜΗΛΕΩΝ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2020_04_1551).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης