ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παραγωγή σαπουνιών και απορρυπαντικών

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1947-1952 & 1958

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Πέτρος Αναματερός, Κώστας Μαυρογιάννης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Νάξου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Νάξος

ΠΟΛΗ

Χώρα Νάξου

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.1082070, 25.3745640

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι Αφοί Λιανόπουλοι, με καταγωγή από το Φιλώτι, ήταν ο Εμμανουήλ (Μάνος) (1920-2008) και ο Ηλίας (Λιάκος) (1923-2014). Ηταν γιοι του ρέκτη εμπόρου Βασίλειου Λιανόπουλου, με μικρά καταστήματα στο Χαλκί και στη Χώρα. Αγαπημένη οικογένεια οι Λιανόπουλοι, σχεδόν όλο τον προηγούμενο αιώνα (αλλά και στις αρχές του παρόντος), δραστηριοποιούνται στα εμπορικά πράγματα της Νάξου, της Αθήνας και του Πειραιά. Το εργοστάσιο βρισκόταν στο βορεινό μέρος της Χώρας, απέναντι στα «Παλάτια» και πίσω από τον καθολικό ναό του Αγ. Αντωνίου του Αββά, στην περιοχή της Γκρόττας. Σήμερα είναι δυο πολυκατοικίες χτισμένες στη θέση του. Το οίκημα παλιότερα ήταν αρχοντικό των Δαμιράληδων (ο Μιχαήλ Ν. Δαμιράλης, ήταν ο μεταφραστής στην ελληνική γλώσσα του Σαίξπηρ). Το 1947 οι αδελφοί Λιανόπουλοι αγόρασαν το ακίνητο του ποτέ ιατρού Μ. Δαμιράλη. Οι Λιανόπουλοι είχαν το μισό κτίριο ιδιοκατοίκηση και το άλλο συστεγάζονταν η επιχείρησή τους "Κυκλαδική Σαπωνοποιία" η οποία δραστηριοποιήθηκε ως το 1953. Συνεταιρίστηκαν με τον Χρήστο Κανελλόπουλο ιδρύοντας το «Εργοστάσιο Τοματοπολτού – Κονσερβοποιίας» (έχει ετοιμαστεί άλλο Απογραφικό Δελτίο για αυτό). Υστερα, το 1958 και μετά από αρκετά δυσλειτουργικά προβλήματα αποχώρησαν από την εταιρεία. Κατόπιν γνωστοποιούν στον Τύπο της εποχής με συνεχείς ανακοινώσεις την επαναλειτουργία της Σαπωνοποιίας η οποία όμως ήταν βραχύβια.

ΠΗΓΕΣ

Εργασία προς δημοσίευση για τη "Βιομηχανική Ιστορία της Νάξου" από τους ερευνητές Πέτρο Αναματερό και Κώστα Μαυρογιάννη. Οι πηγές είναι κυρίως: ο Ναξιακός Τύπος και διάφορα έγγραφα από ιδιωτικές συλλογές, προφορικές μαρτυρίες, διαδίκτυο.

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Πέτρος Αναματερός, Κώστας Μαυρογιάννης, ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΪΑ «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ» ΥΙΩΝ Β. ΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝ ΝΑΞΩ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_11_2367).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης