ΤΥΠΟΣ

Συγκρότημα

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Παραγωγή, μετάδοση και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας Ψυγεία - Παγοποιεία

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1926 (;)

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Επανάχρηση

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Βαγγέλης Χαρίτος

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Νίκος Αγγελής, Ηρακλής Φασουράκης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Σάμου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Άγιος Χαράλαμπος

ΠΟΛΗ

Σάμος

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.7553850, 26.9812660

ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΒιΔΑ/VIdA

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Creative Commons

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στις 17 Μαΐου 1925 πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα Σάμου, στην οποία είχε παραχωρηθεί η άδεια για τον ηλεκτροφωτισμό του Λιμένος Βαθέος, δημοπράσια για την κατασκευή των δικτύων και την προμήθεια των μηχανών. Μειοδότης αναδείχτηκε η Εταιρεία μηχανικών ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων Αδελφοί Πετσά. Στο εργοστάσιο τοποθετήθηκαν τρεις πετρελαιομηχανές M.A.N ισχύος 270 HP και ηλεκτρογεννήτριες SIEMENS - SCHUCKERT 3.150 Volt. Το 1927 συστήθηκε στην Αθήνα η "Ηλεκτρική εταιρεία Σάμου Α.Ε" με σκοπό την εγκατάσταση μηχανών προς ηλεκτροφωτισμό πόλεων και για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τον ηλεκτροφωτισμό και την κίνηση διάφορων βιομηχανιών με εταιρικό κεφάλαιο πέντα εκατομμύρια δραχμές διαιρούμενο σε 50.000 μετοχές προς εκατό δραχμές εκάστη. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο καταρτίστηκε από τους Γ.Κ Βεντούρη, Ν.Π Μανταφούνη, Εμμ. Π. Μανταφούνη, Σ.Θ Μανταφούνη, Βίκτωρος Δ. Σεραφείμ και Γ.Δ Γιαγκόπουλου. Στο χώρο του εργοστασίου στο Βαθύ, η Ηλεκτρική Εταιρεία Σάμου ίδρυσε και παγοποιείο και το 1929 προχώρησε στην αγορά μηχανημάτων παγοποιείου, μεταξύ των οποίων έναν συμπιεστή αμμωνίας και έναν ψυκτήρα. Τον επόμενο χρόνο προμηθεύτηκε έναν συνθλίπτη αμμωνίας, έναν συμπυκνωτή αμμωνίας και έναν ελαιοχωριστή αμμωνίας. 

Ο σταθμός χτίστηκε σε οικόπεδο 1.057 τ.μ. Το μηχανοστάσιο του ηλεκτρικού σταθμού ήταν διαστάσεων 27,65Χ11.10 μέτρων. Η ορθογώνια κάτοψη του ,με τα συμμετρικά ανοίγματα, χωριζόταν διαδοχικά στο χώρο του μηχανοστασίου και στο χώρο διανομής και ζεύξης. Ο χώρος διανομής και ζεύξης ήταν υπερυψωμένος κατά τρία σκαλοπάτια, ενώ στη συνέχεια υπήρχε διώροφο τμήμα με υπόγειο με τα γραφεία και τις αποθήκες υλικού. Το παγοποιείο ήταν ανεξάρτητο με δικό του μηχανοστάσιο. Στο χώρο υπήρχε και σιδηρουργείο. 

Στις 24-5-1963 εξαγοράστηκε από τη Δ.Ε.Η έναντι 2.414.000 δρχ. (Ακίνητα, μονάδες παραγωγής, υλικά και δίκτυα). Πωλητές ήταν οι Γ.Α Αντωνιάδης, πρόεδρος της εταιρείας και ο Γ.Ε Νέγρης, γενικός διευθυντής. Η επιχείρηση την εποχής της εξαγοράς διέθετε 2.494 μονοφασικές και 131 τριφασικές παροχές. Στη Δ.Ε.Η προσλήφθηκαν 20 άτομα. Τότε προστέθηκε και μια πετρελαιομηχανή "VIVIAN". 

Σήμερα στο κτίριο στεγάζονται αποθήκες του Δήμου Ανατολικής Σάμου. 

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

κ. Νίκου Αγγελή

BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).

ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΑΜΟΥ Α.Ε - ΒΑΘΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_12_2402).

Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}

{{ errors[0] }}
Σε ευχαριστούμε πολύ, το σχόλιό σας έχει καταχωρηθεί με επιτυχία!
Xρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία χρήσης