Το 1926 παραχωρήθηκε προνομιακή άδεια (πολυετής) στην Τράπεζα Σάμου για τον ηλεκτροφωτισμό Νέου Καρλοβάσου και εικοσπενταετής απλή για τον ηλεκτροφωτισμό Παλαιού και Μεσαίου Καρλοβάσου. Το 1927 συστήνεται στην Αθήνα η "Ηλεκτιρκή εταιρεία Σάμου Α,Ε" που σχετίζεται με τηΤράπεζα Σάμου και ανέλαβε από τότε και στο εξής τα θέματα του ηλεκτροφωτισμού στο νησί. (Μέλη της οικογένειας Μανταφούνη εμφανίζονται και στα δυο Διοικητικά Συμβούλια) Το πρώτο πρώτο Δ.Σ της εταιρείας αποτελούνταν από τους Γ.Κ Βεντούρη, Ν.Π Μανταφούνη, Εμμ. Π. Μανταφούνη, Σ.Θ Μανταφούνη, Βίκτωρα Δ. Σεραφείμ και Γ.Δ Γιαγκόπουλο. Την ίδια χρονιά, ορίστηκε ως ανάδοχος ο Κωνσταντίνος Βελισσάριος , που ίδρυσε την εταιρεία "Κ. Βελισσάριος Ανώνυμος Ηλεκτροβιομηχανική Εταιρεία" και ανέλαβε την κατσκευή και λειτουργία. Το Φεβρουάριο του 1928 κυρώνεται με το αρ. 17 Προεδρικό Διάταγμα η σύμβαση ηλεκτροφωτισμού μεταξύ των προέδρων των τριών κοινοτήτων (Νέου Καρλοβάσου, Μεσαίου Καρλοβάσου και Παλαιού Καρλοβάσου) και των εκπροσώπων της "Ηλεκτρικής Εταιρείας Σάμου" Α.Ε. Παραμονές του 1930 το Καρλόβασι είχε πια ηλεκτρικό ρεύμα. Το 1931 από την Ηλεκτρική του Καρλοβάσου ηλεκτροδοτήθηκε η Λέκα, αίτημα στο οποίο πρωτοστάτησαν δυο ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων του χωριού.
Στις 25-6-1963 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της επιχείρησης από τη Δ.Ε.Η, μαζί με τις εγκαταστάσεις των χωριών Λέκας, Μυτιληνιών και Χώρας, που είχε κατασκευάσει και λειτουργούσε η εταιρεία του Κ. Βελισσάριου. Τότε πωλητές ήταν οι Γ.Ν Τράγκας, πρόεδρος της εταιρείας και ο Ι.Γ Γαλερός αντιπρόεδρος. Το ποσό εξαγοράς ανήλθε στα τέσσερα εκατομμύρια δραχμές και περιελάμβανε ακίνητα, μονάδες παραγωγής και δίκτυα. Η Επιχείρηη διέθετε συνολικά 2.529 μονοφασικές και 209 τριφασικες παροχές. Στη Δ.Ε.Η προσλήφθηκαν 17 άτομα.
Ο σταθμός στο Καρλόβασι έχει διαστάσεις 24,50 Χ 10,50 μ. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μικρογραφία του Α.Η.Σ Νέου Φαλήρου, αφού στο σύνολό του παρουσιάζει ομοιότητες με αυτόν. Αποτελούσε ένα ολοκληρωμένο βιομηχανικό συγκρότημα, όπου εκτός από το μηχανοστάσιο, υπήρχαν σιδηρουργείο,παγοποιείο καθώς και οι βοηθητικοί χώροι, γραφεία και αποθήκες. Στο χώρο του μηχανοστασίου φιλοξενούνταν τέσσερα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, με ιπποδύναμη 320 HP, 200 HP, 310 HP και 104 HP. συνολικής ισχύος 934 HP.
Περιοδικό "ΕΡΓΑ" τεύχος 26ο 1926
Περιοδικό "ΕΡΓΑ" τεύχος 50ο 1927
Χειρχαντέρη Γεωργία Τα κτίρια των πρώτων ηλεκτρικών εταιρειών κατά την περίοδο 1889_1940/50 2014
Οι πρώτες μέρες της ηλεκτροδότησης της Λέκας
Σαμίου Δήμητρα Η εξαγορά των ηλεκτρικών επιχειρήσεων από τη Δ.Ε.Η.
Αν χρησιμοποιήσετε πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται στις ιστοσελίδες vidarchives.gr, vidaomada.gr, vida-omada.blogspot.com και στο συνοδευτικό χάρτη παρακαλούμε πολύ να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες αναφορές:
ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr).
ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Βαγγέλης Χαρίτος, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΑΜΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Κ. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ.,
Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2022_12_2410).
Στείλτε μας σχόλια / παρατηρήσεις